Obilježen Dan nezavisnosti BiH, na spomen obilježju Papirna i Kameni spavač položeno cvijeće

Protesti demobilisanih boraca bili su tema obraćanja zvaničnika Grada Zenice i Zeničko dobojskog kantona prilikom današnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na spomen kosturnici Papirna i centralnom spomen obilježju Kameni spavač.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice je ukazao: „Poručujem i s ovog mjesta vlastima: objavite registar boraca, nije istina da Federacija ima samo 470 000 boraca. Novaca ima dovoljno, 650 hiljada maraka se za to izdvaja da se pravično raspodjeli. Građani Zenice i BiH ne traže ništa što nije moguće“, kazao je Kasumović čestitavši prisutnima sugrađanima Dan nezavisnosti BiH uz zahvalnost što su se, bez obzira na niske temperature , okupili na spomen kosturnici Papirna u velikom broju.

Brojne su delegacije danas polaganjem cvijeća odale počast poginulim borcima i svim antifašistima u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Medju njima delegacije koordinacije boračkih udruženja ZDK, Grada i ZDK, političkih partija,Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica, Patriotske lige Zenica, Foruma građana.Odali su počast svima onima koji su živote dali za domovinu čiju nezavisnost danas slavimo. Državni praznik čestitali su im i Sretko Radišić i Jasmin Duvnjak. Prema riječima Jasmina Duvnjaka, predsjedavajućeg Skupštine ZDK svi narodi Bosne i Hercegovine Bošnjaci,Srbi i Hrvati su baštinice povijesti ove zemlje i samim tim imaju zajedničku odgovornost za njenu budućnost.

Veliki broj sugradjana i delegacija okupilo se na hladnom vremenu i na spomen obilježju Kameni spavač. Himnom i odavanjem počasti, te kratkim muzičkim programom  nekadašanje Umjetničke čete Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine izrazili su svoje poštovanje borcima palim za domovinu u posljednjem ratu. U ime temeljnih boračkih organizacija govorio je Nazim Bećirović, osvrnuvši se takodjer na minule proteste i blokade demobilisanih boraca.

„Pozivamo naše saborce koji su jučer i sinoć demontrirali da dođu u naše organizacije da skupa rješavamo probleme. Isto tako poručujemo onima koji manipulišu borcima plaćajući im karte da se idu mrznuti u druge gradove da to nećemo dozvoliti. Ako su voljni pomoći borcima neka vrate u općinske budžete sredstva za borce, jer oni nisu branili samo federaciju, već i općine, gradove i kantone“, kazao je Bećirović.   (Alma H.)