U BiH do kraja sedmice padavine i porast temperatura

U Bosni i Hercegovini će danas i narednih dana preovladavati pretežno oblačno vrijeme praćeno padavinama.

Danas popodne i u večernjim satima prognozira se snijeg, a u Hercegovini postupan prelazak snijega u kišu. Krajem dana i u Bosni snijeg će postupno prelazi u kišu. Intenzivnije padavine u noći, s četvrtka na petak, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura kretaće se od minus četiri do dva, na jugu od dva do šest stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH za petak prognozira oblačno vrijeme sa kišom, koja se ponegdje može lediti u dodiru sa tlom. U jutarnjim satima i dio prije podneva ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne sa susnježicom ili snijegom. Intenzivnije padavine na istoku i jugoistoku Hercegovine, gdje se očekuje od 40 do 60 litara po metru dvadratnom. U ostatku zemlje padavine slabog do umjerenog intenziteta.

Jutarnja temperatura od minus pet do jedan, na jugu od dva do šest, a najviša dnevna od minus jedan do pet, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne do šest do 10 stepeni.

Za vikend pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini se u subotu očekuje kiša u jutarnjim satima i tokom večeri. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne slab snijeg u prvom dijelu dana. Na planinama sa snijegom. U ostatku Bosne mjestimična kiša ili rosulja u jutarnjim satima.

U nedjelju se u Bosni očekuje susnježica i snijeg, u Hercegovini kiša. Tokom dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura od minus tri do tri, na jugu od tri do sedam, a najviša dnevna od nula do šest, na jugu od osam do 11 stepeni.