VIDEO: Petlja u Blatuši i M17 i dalje u blokadi: Borci promrzli, kamioni zaglavljeni

Širom Bosne i Hercegovine još traju protesti bivših boraca. Na više lokacija na magistralnim putevima i petljama saobraćaj je u potpunom prekidu tokom cijelog dana.

Kako javlja naš reporter, na petlji u Batuši, na minus 11 stepeni još protestuje i stotinjak Zeničana. Kažu da od blokade saobraćaja neće odustati sve dok se ne ispune tri osnovna boračka zahtjeva: objava boračkog registra, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i uvođenje boračkog dodatka.

Jednom od njih je zbog napada bubrega ukazana hitna medicinska pomoć. Zeničani su im pritekli u pomoć, donoseći hranu i ćebad. Bivši borci pale vatre kako bi se ugrijali u dugoj noći.

Policija je prisutna ali na odstojanju. Sa lokacije u Blatuši vide se duge kolone kamiona, koji stoje blokirani na Magistralnom putu M17 u oba pravca. Ni zeničkim demobilisanim borcima još se niko od nadležnih nije obratio.

Saobraćaj je još u potpunoj blokadi i na raskrsnici magistralnih puteva M4 i M17 u mjestu Karuše, na dionici M17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petljama Šićki brod (Tuzla) i Vogošćanska petlja (Sarajevo).

Pogledajte video-zapis sa protesta boraca i izjavu jednog od njih, Senada Delića. Izjavu nam je dao i savjetnik gradonačelnika Zenice, Armin Mujkić.

reporter: Alma Huskić

foto: Sinan Gluhić

video-zapis: Rizah Halilkadić

PROTESTI DEMOBILISANIH BORACA ARBiH

Blokada saobraćajnica na ekstremnim minusima, demobilisani borci ne odustaju…

Posted by Zenicainfo.ba on Mittwoch, 28. Februar 2018