Novalić i Bukvarević: Ukoliko borci ne prekinu blokadu, učiniće to policija

Povodom cjelodnevnih protesta bivših boraca u kasnim satima medijima su se obratili premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih organizacija FBiH Šerif Patković.

Na vanrednoj konferenciji za medije Novalić je rekao kako im je glavni zadatak bio provođenje reformi, transformacija ekonomije i ublažavanje socijalnih prilika, javlja Klix.

“Prioritet je bio penzioni fond i pitanja boračke populacije. Nastavit ćemo raditi s boračkim organizacijama i dalje. Do sad je ukupno potrošeno 11 miliona za boračku populaciju i Vlada FBiH ne može više”, rekao je Novalić.

“Neko ko je zamislio ove proteste je visoko postavio zahtjeve i Vlada ih ne može ispuniti”, poručio je Novalić navodeći da im je poznato da ukoliko im se ne ispune obećanja i daju rješenja, slijedi haos.

Novalić je pozvao one koji su organizirali proteste da se pokažu, jer ih nema registrovanih i nigdje nisu prijavljeni.

Također je rekao kako ih cijeli dan pozivaju na pregovore, ali se ne odazivaju pa čak mogu i večeras doći.

“Formula je udešena tako da se ne može riješiti, ali ipak mislimo da se sve može pregovorima riješiti”, rekao je Novalić, te je poručio da žele kompromis, ali ako s druge strane ne bude odgovora, pozvat će nadležne organe, odnosno policiju da odobre građanima normalno kretanje i dolazak na posao, škole i slično.

Bukvarević je rekao kako je jasno definirano da neće umanjivati sredstva za boračku populaciju.

“Zna se da izdvajamo velika sredstva, a FBiH na godišnjem nivou izdvaja više od 500 miliona KM”, rekao je Bukvarević.

“Pojedincima je vraćeno pravo na prijevremenu penziju, kroz sporazum smo sačuvali sredstva za druge ugrožene kategorije. Bili smo spremni razgovarati s osobama koje protestuju i nisu željeli odrediti svoje predstavnike. Pozivamo ih da dođu na pregovore. Sutra je praznik i građani nisu zaslužili da im za 1. mart budu blokirane ceste”, poručio je Bukvarević, prenosi Klix.