VIDEO: Blokiran saobraćaj na M17, radnici Željezare traže pismene garancije federalnog premijera

Arhiva

Stotinjak radnika Željezare Zenica, koji su četvrti dan u štrajku glađu, blokiralo je iza 10 sati magistralni put M-17 u blizini petlje na ulazu u gradsko naselje Blatuša.

Prije toga naišli su na policijsku blokadu i uslijedilo je dramatično naguravanje, pri čemu je desetak radnika Željezare zadobilo povrede ili im je pozlilo.

Na licu mjesta brzo je pristigla ekipa hitne pomoći koja je pružila medicinsku pomoć a neke od povrijeđenih je transportovala do Bolnice.

Policija je imala naredbu da spriječi probijanje kordona i prelazak petlje na M-17 ali su radnici ipak uspjeli u svojoj nakani.

Blokada puta će trajati sve dok federalni premijer Fadil Novalić ne dođe među radnike i osigura pismenu garanciju o ispunjenju zahtjeva o isplati dugujućih plata i doprinosa, – izjavio je predsjednik Sindikata Željezare, Avdija Halilović.

Sa radnicima Željezare od jutros su i predstavnici gradskih boračkih udruženja i više sindikalnih organizacija, među kojima je i Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca BiH.

Vlada Federacije BIH ovo može riješiri u roku od 24 sata,već na sutrašnjoj sjednici, jer su ukupna potraživanja željezaraca manja od 4 miliona maraka, – kazao je Melez. (Šerif Babić)

Pogledajte materijal koji je snimio Husein Fetić.