Željezarci treći dan štrajkuju glađu: Novalićeve izjave su bacanje prašine u oči javnosti

Veća grupa radnika Željezare Zenica u stečaju, danas je treći dan zaredom, u štrajku glađu. Kako su istakli, neće odustati od borbe za svoja prava, prije svih isplatu dugujućih 13 plata i uvezivanje staža za 16 godina.

Predsjednik Sindikata Željezare, Avdija Halilović, ocijenio je jučerašnje obraćanje federalnog premijera, Fadila Novalića, kao svojevrsno bacanje prašine u oči široj javnosti, na koju radnici neće nasjesti.

Naša imovina značajno premašuje ukupna dugovanja i u tome je cijela stvar i jasno smo iznijeli svoje stavove, tražimo isplatu plata, otpremnina i doprinosa, – istakao je Halilović.

Stečajni upravnik Željezare, Mirza Jarić, koji bi tokom dana trebao razgovarati sa željezarcima, nada se uspješnom provođenju stečaja.

Nakon što je otvoren jedan račun, omogućena je isplata polovine plate za decembar 2016. godine, a plan je da se do kraja januara isplati još jedna plata, – tvrdi Jarić. Izrazio je optimizam o skorom formiranju nove firme koja bi mogla nastaviti pružanje usluge ishrane zainteresovanim subjektima.

Podsjeća da je je u toku postupak prijavljivanja povjerilaca koji imaju svoja potraživanja od Željezare, nakon čega slijedi ispitivanje opravdanosti tih prijava. (Š.B.)

Evo šta je predsjednik Sindikata Željezare Zenica, Avdija Halilović, izjavio reagujući na medijske istupe premijera FBiH, Fadila Novalića, o Željezari Zenica.