Sud BiH: Jednomjesečni pritvor Zeničaninu Adisu Abazu

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičeniku Adisu Abazu, Sud Bosne i Hercegovine je 10. januara donio rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog Tužiteljstva, te je osumnjičeniku Adisu Abazu određen pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ga ometati uticajem na svjedoke i saučesnike. Pritvor po ovome rješenju može trajati najduže jedan mjesec računajući od dana lišavanja slobode, odnosno najduže do 9. februara ili do drugačije odluke Suda, saopštilo je Krivično odjeljenje, Odjel II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH.

Istim rješenjem odbijen je kao neutemeljen prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora osumnjičeniku Adisu Abazu zbog posebnog razloga iz tačke a) stavak 1. članka 132. ZKP BiH (postojanje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva).

Zeničanin Adis Abaz uhapšen je prije dva dana u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, s ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizovane kriminalne grupe, čiji se pripadnici terete za nabavku i krijumčarenje veće količine automatskog naoružanja i streljiva iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU.

Abaz je osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.