Uhapšen Zeničanin Adis Abas, osumnjičen za krijumčarenje oružja u Sloveniju

Ilustracija

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Policijski djelatnici Federalne Uprave policije, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, lišili su slobode osumnjičenog Abaz Adisa, rođenog 1979. godine u Zenici, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH u okviru međunarodne operacije koja se vodi u suradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i streljiva.

Ova aktivnost nastavak je aktivnosti u okviru istrage, kada je prije oko 20 dana, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo BH registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Utvrđeno je da oružje potiče iz BiH, te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju, radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja kaznenih djela u zemljama EU.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH