Najgori dio zime kad je zagađenje zraka u pitanju statistički je iza nas

Statistički gledano, prošli smo najgori dio zime kad je zagađenje zraka u pitanju ali je do kraja marta moguće očekivati epizode s visokim stepenom zagađenja – istaknuto je na tematskom sastanku “Aktuelni problemi kvaliteta zraka u gradovima BiH” koji se održava danas na Akademiji nauka i umjetnosti u BiH.

Enes Omerčić iz Federalnog hidrometorološkog zavoda rekao je da ljudi trebaju više cijeniti kvalitet zraka i svoje okoline pa i oni prosječne kupovne moći treba da se odreknu nekog postotka svog novca kako bi uložili u nešto što će koristiti, a što će manje zagađivati okolinu.

“Posmatrajući prvi period zime koji je iza nas može se reći da su nas ove godine poslužili nešto bolji opšti meteorološki uslovi te je i nivo zagađenja niži nego prethodnih godina, posebno u Sarajevu i Zenici. Tuzla, Lukavac i Živinice su imali lošiji kvalitet zraka iako je i tamo malo bolja situacija posljednja dva dana”, rekao je Omerčić.

Pojasnio je da gradovi koji su u BiH u fokusu kad je riječ o zagađenju imaju negativne geografske predispozicije s aspekta kvaliteta zraka, a njih dodatno pogoršava oslonjenost na fosilna goriva – i kod domaćinstava i kod industrije i energetike.

Predsjednik Odbora za energiju, energetiku i okoliš Odjeljenja tehničkih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademik Kemal Hanjalić naveo je da su mjere koje predlažu za poboljšanje kvaliteta zraka iste posljednjih pet decenija – uvođenje vožnje par-nepar, eliminacija čvrstih goriva i utopljavanje zgrada.

Dodao je da se monitoring kvaliteta zraka vrši na nekoliko stacionarnih stanica u gradu što daje oskudne podatke, te da je potrebno uvesti mobilno mjerenje putem dronova na različitim visinama kako bi imali bolje informacije, i onda naučnim pristupom predložiti mjere za poboljšanje kvaliteta zraka. (Fena)