Protesti nastavljeni u Radakovu, blokiran saobraćaj na Magistralnom putu M-17

U 13 sati prekinut je protest radnika Željezare na blatuškoj petlji, koji je održan nakon što je radničkoj povorci zabranjen izlazak na Magistralni put M-17, saznaje ZenicaInfo. Nakon toga, kolona radnika zaputila se, preko Bulevara prema Radakovu. Kod petlje na ulazu u Zenicu, uprkos jakom policijskom prisustvu, od 14 sati blokiran je saobraćaj u oba pravca. Stvaraju se duge kolone vozila i gužve na alternativnim putnim pravcima.

Radnici su razočarani neuspjehom sastanka, koji je jutros u Direkciji Željezare, zakazao gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Sastanku se, iako zvanično pozvani, nisu odazvali federalni zvaničnici. Prilikom susreta gradonačelnika sa predstavnicima Sindikata Željezare Zenica, nedolazak federalnih zvaničnika okarakterisan je kao nebriga vlasti za obespravljene radnike zeničke Željezare.

Stotinjak radnika Željezare Zenica jučer je blokiralo Magistralni put M-17, nakon povratka sa protesta u Sarajevu, gdje im se nije obratio niko iz Federalne vlade.

Nezadovoljstvo željezaraca kulminiralo je nakon što je objelodanjeno da je izgubljen posao pružanja usluga ishrane zaposlenicima ArcelorMittal-a, pošto je ova kompanija sklopila ugovore sa dvije privatne firme.