Za Amarom Kozlićem se i dalje traga, ali ne kao za nekim drugim koji su nestali nesretnim slučajem

Za nepun mjesec navršit će se godina dana od nesreće, u kojoj su trojica mladića sletjela u rijeku Lašvu. Vrlo brzo iz rijeke su izvučena tijela dvojice mladića, dok se za tijelom trećeg, Amara Kozlića, još uvijek traga.

Trojica drugova su vraćajući se iz diskoteke nešto iza ponoći sletjeli u rijeku Lašvu. Nakon nesreće u nekoliko navrata organizovane su akcije potrage koje nisu dale rezultate. Nakon toga stiče se utisak da je Amar pomalo zaboravljen. Otac Alija potvrdio nam je da sve stoji na početnim informacijama.

U početku je bilo malo potrage, ali bez uspjeha. Ono što znamo od početka, to je to. Više ništa ne znamo, stanje kakvo je takvo je, – kaže Alija.

Istragu u ovom slučaju vodio je MUP SBK. Portparol Hasan Hodžić ističe da je rijeka detaljno pretražena ali da nije bilo rezultata.

S obzirom da se mjesto slijetanja vozila u rijeku Lašvu nalazi u blizini granice sa Zeničko-dobojskim kantonom, naši policijski službenici su u saradnji sa kolegama iz susjednog kantona, ali i drugim službama u više navrata vršili intezivnu pretragu korita, ali i obala rijeka Lašve i Bosne, ali do sada akcije nisu dale pozitivne rezulate. Aktivnosti na pronalasku nestalog lica se i dalje nastavljaju, – rekao je za Zenicainfo.ba Hodžić.

Otac Alija kaže da saosjeća sa porodicama nestalih za kojima je potraga u toku, ali ističe žal što akcije potrage u ovom obimu nisu bile organizovane kada je njegov sin u pitanju.

Amar Kozlić

Kad vidim koliko je timova angažovano na potrazi za ovim momkom iz Sarajeva, da se bolje reagovalo u početku nestanka Amara možda bi bilo nekih rezultata, ali opet dragi Bog zna najbolje, ali slabo je bilo potrage za mojim sinom, – naglašava Kozlić.

Najveći san porodice Kozlić je da pronađu tijelo sina i da konačno prestane agonija u kojoj se nalaze. – Život ide dalje, samo kažem da dragi Bog podari da se nikome ovo ne desi što se nama desilo, – završava Alija.

Za dane vikenda iz Uprave Civilne zaštite najavljena je pojačana akcija potrage za tijelom Esada Omersoftića koji je prvog dana nove godine sletio u rijeku Bosnu u Maglaju. Alija se nada da bi ova akcija uz sve one do sada organizovane mogla rezultirati pronalaskom tijela njegovog sina Amara.

Uz uvažavanje boli svih porodica koje tragaju za svojim najmilijim, ovdje zaista treba postaviti javno pitanje Federalnoj upravi civilne zaštite: Zašto ne tretiraju sve građane na isti način? U koliko potraga su angažovali 800 ljudi i helikopter kao što je to bio slučaj u potrazi za momkom iz Sarajeva? Također, treba uputiti javno pitanje Federalnoj Vladi za koliko su nestalih osoba u ovom entitetu odobrili sredstva za potragu?

Sve su ovo pitanja na koja ćemo vjerovatno ostati bez odgovora. Ne želeći diskreditirati bilo koga, svi građani Federacije se moraju tretirati na isti način i tu ne bi smjelo biti diskriminacije, kojoj na žalost u posljednje vrijeme svjedočimo.  (N. Glibo)