Britanski IHS će birati firmu za istraživanje nafte u BiH

Kompanija za međunarodni konsalting u oblasti energetike IHS iz Velike Britanije, poslala je ponudu na javni poziv Vlade FBiH u kojoj su izrazili interes za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Drugim riječima, zadatak IHS-a, ako dobije posao, bit će da pomogne Vladi FBiH da izabere kompaniju koja će vršiti istraživanja i eventualno eksploataciju nafte.

Begajeta Habota iz Vladine komisije koja učestvuje u odabiru međunarodnog konsultanta potvrdila je ovu informaciju.

IHS je zastupao brojne kompanije i vlade, a bio je angažovan i u Hrvatskoj u izradi tendera za javno nadmetanje za istraživanje nafte.

Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 miliona KM okončan 28. decembra, i da je jedino britanska kompanija IHS poslala urednu prijavu, dok je druga firma zakasnila.

– IHS je velika konsultantska kuća i želi sarađivati s Vladom. Mi ćemo naredne sedmice pregledati dokumentaciju. Zakonski, nema prepreka da jedna firma dobije posao, ali Vlada će dati posljednju riječ – kaže Habota.

Stručni međunarodni konsultant Vladi FBiH treba izraditi tendersku dokumentaciju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, ali i pregovarati s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Interes za istraživanje nafte, podsjećamo, u pismu namjere pokazao je francuski naftni gigant „Total“, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije „Key Petroulem“ iz Australije te „Spectrum“ iz Velike Britanije.

Nedavno su predstavnici „Shella“ ponovo pokazali interes za ovaj posao, ali se nisu pojavili na sastanku u Vladi. Prije dodjele posla potrebno je da stručni konsultant pripremi svu dokumentaciju kako bi najbolja firma dobila posao, a ujedno i Vlada FBiH profitirala.

Izvor: BiznisInfo