‘Batonove priče’ večeras u Sarajevu

Večeras će u Sarajevu biti promovisane Batonove priče, zbirka svjedočanstava o sudbinama zaboravljenih junaka, boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine okupljenih u Klubu paraolimpijskih sportova Baton u Zenici, autora novinara i publiciste, Saida Štete.

Nakon uspješne promocije u Zenici, zatim u Konjicu u okviru manifestacije Konjičko kulturno ljeto, Batonove priče stižu večeras u Gazi Husrev begovu biblioteku u Sarajevu. Tako ova knjiga postaje projekat koji okuplja junake priče, djecu junaka muzičare i recitatore, ali i zainteresovane intelektualnce koji žele promovisati lijepu riječ. Batonove priče su po mnogo čemu posebne jer inspirišu ljubav prema domovini jedinoj BiH, prema čovjeku ma kako se zvao…, kaže o najavljenoj promociji u Sarajevu, autor Batonovih priča, Said Šteta.

Said Šteta, Konjićanin sa adresom u Zenici, prema ocjeni književnika i recenzenta knjige, Fatmira Alispahića, piše u žanru potpuno zamrle bošnjačke satire i pojavljuje se kao pjesnik i prozaista koji ima senzibilitet za bošnjačke historijske i ovovremene rane. Recenzent Batonovih priča, Mirnes Telalović, ističe kako se ovdje radi o vrijednom, trajnom zapisu o prošlosti Bosne i Hercegovine, koji naše borce trga iz zaborava svakodnevnice.

Batonove priče autor je, u formi dokumentarne reportaže, najprije počeo objavljivati u listu Naša riječ, koji je, nakon zaokruživanja ukupno 19 priča, preuzeo ulogu izdavača knjige, pod pokroviteljstvom Kluba Baton. (S.S.)