REZ predstavio Projekat unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima

Danas je u Regionalnoj razvojnoj agenciji za regiju Centralna BiH (REZ) predstavljen novi projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) pod nazivom „Projekat unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima (USAID WHAM projekat)“, a domaćoj poslovnoj zajednici detaljno su predstavljene i sve njegove grantovske linije i aktivnosti.

“Projekat unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima” finansiran od strane USAID-a je trogodišnji program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i na regionalna tržišta. Projekat ovo prvenstveno namjerava ostvariti putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima (MSP) te organizacijama koje predstavljaju preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila/obuće/kože.

U svom mandatu USAID WHAM projekat radiće na unapređenju kapaciteta brzo-rastućih, izvoznoorijentisanih i izvozno spremnih MSPa dodjelom grantova i tehničke pomoći kroz tri područja intervencije: Unapređenje radne snage u ciljanim sektorima; Povećanje pristupa tržištima; te Poboljšanje kvaliteta proizvoda i uvođenje novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju.

Krajnji cilj USAID WHAM projekta je rast zaposlenosti i kreiranje 1,545 novih radnih mjesta u BiH uz povećanje izvoza za 30% i prodaje za 50% u potpomognutim preduzećima, saopšteno je iz Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH.