Učenici O.Š. Mak Dizdar u posjeti Skupštini Zeničko-dobojskog kantona

Učenici devetog razreda Osnovne škole Mak Dizdar, u pratnji nastavnika historije Mensura Milaka, u sklopu izučavanja predmeta Građansko obrazovanje, posjetili su Jasmina Duvnjaka predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Realizirajući projekat „Građanin – korak po korak“ učenici su prepoznali da se u školama nedovoljno uči o dešavanjima iz proteklog Odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995, posebno o genocidu u Srebrenici.

Zajedno su se složili da se afirmacijom kulture sjećanja, suočavanjem sa prošlošću, odavanjem počasti žrtvama i posjetama mjestima stradanja stvara mogućnost pozitivnog djelovanja na mlade kroz obrazovni sistem, te da u interesu mira, pravde i suživota svi moraju znati istinu o prošlom ratu.

Obrazovne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu već u narednoj školskoj godini kroz izmjene nastavnih programa bi morale uvesti izučavanje dešavanja iz ovog perioda naše historije, racionalno i na naučno utemeljen način, poštujući činjenice utvrđene pravosnažnim sudskim presudama na domaćim i međunarodnim sudovima.

Naglašeno je da je nemoguće graditi sigurniju budućnost bez suočavanja s prošlošću i da je djeci potrebno pomoći da kroz bolje razumijevanje prošlosti ruše predrasude i razvijaju svijest o odgovornosti, toleranciji i štetnosti mržnje i ratnih sukoba.

Sudionici su se usaglasili da učenje o genocidu treba biti multidisciplinarno u nastavnim planovima i programima što znači da se izučavanje, kojim će se obogatiti i oplemeniti obrazovanje djece, može vršiti kroz više nastavnih predmeta od književnosti, historije, geografije do muzičke i likovne kulture.

Predsjedavajući Duvnjak zahvalio se učenicima na posjeti i obećao im da će u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta predano raditi na realizaciji ove plemenite inicijative.

Stručna služba Skupštine ZDK