PSBiH: Dom naroda usvojio set zakona o akcizama

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojio set zakona koji se odnose na akcize, te je odlučio da ih predloži Predstavničkom domu PSBiH, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, koje je u parlamentarnu proceduru dostavilo Vijeće ministara BiH.

Delegati su najprije podržali principe predloženih zakona, nakon čega su odlučili da ih bez razmatranja u nadležnoj komisiji, razmatraju i u drugom čitanju te su ih i usvojili.

Na prijedlog predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda Halida Genjca, Dom naroda je usvojio zaključak da  navedena tri zakona predloži Predstavničkom domu PSBiH kao prijedlog Doma naroda, sa zahtjevom da ih Predstavnički dom razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH je nedavno utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava – saopćeno je ranije iz te institucije.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanje navedenih zakona bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta, prenosi Fena.