Dogovorene zajedničke aktivnosti Gradskog planinarskog saveza

Predstavnici planinarskih društava Željezara, Čolan Tajan- Lisac, Tvrtkovac, Mladost, Poštar, i GSS-a na večerašnjem sastanku su načelno utvrdili plan realizacije najznačajnijih aktivnosti tokom naredne godine.

Namjera je da se po uzoru na ovogodišnji kalendar, koji je opšteprihvaćen i pohvaljen, do sredine januara izradi usaglašeni jedinstven plan najznačajnijih aktivnosti svih zeničkih društava za narednu kalendarsku godinu, te da se izbjegnu podudaranja bitnih datuma i događaja, a sve u svrhu masovnijeg odziva planinara na najbitnije skupove i manifestacije.

Na listama koje je pripremio Ferdo Marijanović ostalo je sporno tek nekoliko datuma i za očekivati je da se i to definiše na nivou društava, a usaglašeni planinarski kalendar biće dostavljen i Gradskoj upravi Zenice, kako bi se imao jedinstven prikaz planinarskih aktivnosti i lakše osigurala neophodna podrška. Prihvaćena je i ideja Bernadina Kape da se jednom u godini organizuje i slet zeničkih planinara, o čemu će se detalji kasnije definisati.

Svesrdno je prihvaćena inicijativa Rame Šepera da Gradski planinarski savez bude inicijator i nosilac akcije izgradnje spomen-ploče pokojnom Miroslavu Mitroviću Čarliju, gorskom spasiocu i planinaru sa dubokim tragom u ovom segmentu društva, koji nas je napustio 4. maja 2014. godine, našavši konačni smiraj na groblju u Crkvicama. GPS će se obratiti molbom i Planinarskom savezu BiH/FBiH da u granicama svojih mogućnosti podrži ovu akciju.

Dogovoreno je i da delegacija zeničkih planinarskih društava prisustvuje Pohodu na olimpijske planine Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina, kojeg Planinarski savez BiH/FiH organizuje 21. decembra. Ova manifestacija će se realizovati planinarenjem i postavljanjem simbola mira partnera u projektu na vrhovima olimpijskih planina, organizovanjem sportskih takmičenja i kreativnim umjetničkim performansima u urbanim i planinskim prostorima.

 

Tekst i foto: Sinan Gluhić