Zenica bila domaćin 23. Pojedinačnog šahovskog prvenstva ZDK

Zenica je ovog vikenda bila domaćin 23. Pojedinačnog seniorskog prvenstva ZDK u šahu za 2017.godinu.

Organizator je bio Šahovski savez Zeničko-dobojskog kantona, a tehnički organizator Šahovski klub „Čelik“. Prvenstvo je igrano u Šahovskom domu, po Švicarskom sistemu u 7 kola za ubrzani šah sa tempom igre od 25 minuta po igraču za partiju. Za razliku od ranijih godina, prvenstvo je ove godine okupilo nešto manji broj učesnika, ukupno 24 šahista. Na listi učesnika bio je jedan intermajstor, dva FIDE majstora, kao i jedna šahistkinja. Nagradni fond bio je 530 KM i podijeljen je na 7 prvoplasiranih šahista.

Prvak ZDK u šahu za 2017. godinu je Samir Bajrić sa 6 poena. Drugo mjesto osvojio je IM Goran Trkulja sa 5 poena, treće FM Enver Muratović, takođe sa 5 poena, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima. Na četvrto mjesto plasirao se Predrag Barašin, peti je bio Faris Čunjalo, a na listi nagrađenih su još Samir Hajdarević i Halim Hutinović.

Glavni sudija prvenstva bio je IA Fahrudin Ćerim iz Zenice.

Tokom mjeseca decembra u Zenici će se održati još dva šahovska turnira. Prvi memorijalni turnir Mensur Kapetanović koji će se igrati 9. decembra, dok će Šahovski savez Federacije BiH, 23./24. decembra biti organizator 11. Pojedinačnog otvorenog prvenstva Federacije BiH. (M.P.)