Apel OŠ ‘Edhem Mulabdić’: Unaprijediti bezbjednost saobraćaja!

Nastavničko vijeće, Školski odbor i Vijeće roditelja O.Š. „Edhem Mulabdić“ u Zenici uputili su apel gradonačelniku, Gradskom vijeću, Tužilaštvu ZDK, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i medijima javni apel za poduzimanjem mjera na unapređenju sigurnosti saobraćaja i kretanja pješaka, a posebno djece, povodom nesreće na Bulevaru, u kojoj su povrijeđene četiri učenice ove škole. Njihov apel prenosimo u cjelosti.

Nadamo se da apel Školskog odbora i Nastavničkog vijeća te Vijeće roditelja koji predstavljaju 840 učenika naše škole, predstavlja dovoljno veliki broj građana Zenice da izazove vašu konkretnu reakciju, pokrene pozitivne procese i korake i, u konačnici, spriječi da se razlog našeg obraćanja nikada više ne desi našoj djeci.

Kako vam je poznato, iz neoprostivo malog broja medijskih reakcija, u petak, uoči Dana državnosti, četiri učenice naše škole je, nakon uspješne priredbe koju naša škola organizuje da uveliča ovaj praznik, na zeničkom Bulevaru, na pješačkom prelazu, na pravdi Boga pokošene automobilom koji se kretao ogromnom brzinom.

Danas, su na našu sreću, sve djevojčice osim jedne, puštene na kućno liječenje sa lakšim povredama i van životne opasnosti iako ožiljke na njihovim dječijim snovima, traume na njihovim mladim životima nikada neće proći.

Jedna od njih je, nažalost, i dalje na odjelu intenzivne njege u CUM Sarajevo gdje se ljekari bore da stabilizuju njeno stanje nakon 48 sati inducirane kome. Teško prepoznaje bilo koga pa čak i svoju majku, teško govori i pati.

Pati, jer naši zakoni ostavljaju pravosudnim organima mogućnost da presude blaže umjesto strožije.

Pati, jer pripadnici MUP-a zbog „demokratskih pravila“ moraju blago postupati sa najgorim kriminalcima da bi izbjegli tužbe kojima ih poslušnici kriminalaca bukvalno spriječavaju da rade svoj posao na pravi način.

Pati, jer su zaduženi za planiranje saobraćaja zaboravili da saobraćaj na pješačkom prelazu uspore na propisanu brzinu, da izgradi tzv. „ležeće policajce“ prije i poslije pješačkog prelaza i učini sve što je moguće da se ovo spriječi, jer je sve to beznačajno u odnosu na ovaj mladi život koji je u opasnosti.

Do kad?

Do kad će naša zajednica tolerisati ove i ovakve događaje uz obrazloženje da se više ništa ne može učiniti?

Do kad ćemo nijemo gledati kako kriminalci napadaju policajce i uz pratnju „advokata“ napuštaju sudnice sa osmijehom iako je svima jasno da će odmah potom nastaviti sa „divljanjem“ koje može koštati našu djecu života i zdravlja?

Do kad ćemo nijemo slijegati ramenima kada zbog „žurbe“ vozača nestaju ležeći policajci pred školama, pješačkim prelazima, mjestima najveće opasnosti jer su „previše“?

Do kad ćemo čekati da zahtijevamo da se zaposli više saobraćajnih policajaca čije prisustvo dokazano smanjuje opasnost od ponavljanja ovakvih događaja na minimum?

Zašto mobilne radarske uređaje, nadležni ne premjeste na gradske saobraćajnice a posebno tamo gdje djeca prelaze ulicu gdje će možda manje „zaraditi“ ali će sigurno spasiti živote i učiniti našu djecu sigurnom?

Ovdje koristimo priliku da pozdravimo inicijativu Gradonačelnika kojom će kružni tokovi biti opremljeni video kamerama koje će se moći koristiti u procesu kontrole saobraćaja. Kamo sreće da je više takvih postupaka nadležnih.

Imamo još mnogo pitanja ali, vi dame i gospodo, vjerovatno nemate vremena da čitate naš apel. Vjerovatno ćete kazati da moramo biti konkretni. Naši prijedlozi, molbe ali i zahtjevi su:

· Hitna i neodložna izgradnja „ležećih policajaca“ prije i poslije SVAKOG pješačkog prelaza osim prelaza na GGM, gdje su sasvim prihvatljivi betonski ali i „policajci“ od specijalne gume i metala kakvi su postojali na pješačkom prelazu ispred KŠC Zenica. Svugdje u civiliziranom svijetu postoje tzv. „Zone 30“ gdje se vozila moraju kretati posebno sporo radi pješaka a posebno djece. Nema razloga da se „divljanje“ toleriše i dalje.

· Hitno postavljanje mobilnih radarskih uređaja na glavne gradske saobraćajnice čime će se neodgovorni vozači ali i višestruki kriminalci dodatno „usporiti“.

· Hitno osiguranje pojačanog prisustva saobraćajnih patrola MUP-a na kritičnim tačkama u gradu, posebno na pješačkim prelazima ispred škola i objekata sa visokom frekvencijom prelaska.

· Molba Gradonačelniku da se pitanje sigurnosti saobraćaja i kretanja pješaka, a posebno djece uvrsti na sjednicu Općinskog vijeća sa zahtjevom da se isto odredi prema ovom problemu i predloži mjere za rješavanje problema sa konkretnim planom djelovanja i rokovima.

· Susret sa Glavnim tužiocem ZDK na kom bi se razmotrila mogućnost izricanja strožijih i efikasnijih sankcija za višestruke kriminalce s ciljem uklanjanja istih sa ulica našeg grada.

· TV emisija na RTV Zenica na kojoj bi se skrenula pažnja svim građanima Zenice na ovaj problem ali i mogućnosti njihovog odgovora i djelovanja sa zahtjevom prema nadležnim institucijama da se pitanje sigurnosti na ulicama riješi jednom za svagda.

· Bolju, blagovremenu i konkretnu podršku medija koji su, sa izuzetkom portala „Zenica Blog“ skoro zanemarili ovaj slučaj.

Danas su stradala naša djeca, sutra to mogu biti i vaša ili djeca nekog koga poznajemo. Čak i ako se ne slažemo u svemu, slažemo se da naša djeca zaslužuju našu zaštitu, pažnju i potpunu sigurnost u svom odrastanju, bez huligana, kriminalaca i društveno-štetnih elemenata.

Naša, ali prije svega vaša odgovornost je da učinite više da se ovakav slučaj nikada ne ponovi.

U očekivanju vaših konkretnih odgovora, s poštovanjem

PS: aktiv direktora osnovnih škola Zenice se pridružuje ovom apelu.

Nastavničko vijeće O.Š. „Edhem Mulabdić“ Zenica

Školski odbor O.Š. „Edhem Mulabdić“ Zenica

Vijeće roditelja O.Š. „Edhem Mulabdić“ Zenica