JU Predškolski odgoj i obrazovanje obilježila Dan državnosti BiH

U prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u četvrtak, 23.11.2017. godine, sa početkon u 18.30 sati, JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica upriličila je svečanost obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Tim povodom direktorica Ustanove,  Jasmina Gasal je istakla:

”Dan državnosti u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica obilježava se i proslavlja od osnivanja Ustanove. Djeca vole slavlja, vole proslave, vole sreću. Priča o domovini u Ustanovi ne traje dva dana godišnje nego traje cijelu godinu, tako da naša djeca znaju gdje su i gdje žive. Pojam zastave, himne i geografskih pojmova nije nešto što je djeci strano i nepoznato, i djeca ih ne vežu samo za dane kada je fudbalska reprezentacija BiH svoje utakmice igrala na Bilinom polju, već je Bosna i Hercegovina u našim srcima i to pokazujemo na nama svojstven, vrtićki način – pjesmom i plesom.
Ove godine tema svečanosti je tradicionalna bosansko-hercegovačka muzika, prevashodno sevdalinka. Kroz obradu sevdalinke odgajateljice su djecu naučile stare riječi i izraze, način komunikacije i govor koji nije svojstven današnjem slengu, stil pjevanja koji je osebujan i emotivan, način pokreta koji prati melodiju, ali posebnu pažnju smo posvetili umjetničkoj snazi teksta, melodije i pokreta, koji smo spojili u jedno.
Odmakli smo se od turbo-folka, šunda i neprimjerenosti, a sevdalinku smo „uvezali“ sa Bosnom i Hercegovinom, kao sinonim.
Svečanost nije bila arhaična, u sebi je spojila tradicionalno i moderno, na momente su izvođene numere izazivale smijeh, a na momente suze. Mala djeca mogu sve što hoće, kad ih neko ima naučiti. Kolegice su ozbiljne melodije i tekstove, približile djeci na najjednostavniji način i doprinijele da te pjesme izađu iz vrtića i odu sa djecom u njihove kuće.”

Voditeljica programa, odgajateljica Senada Ljuca, pozdravila je prigodnim riječima sve prisutne, a poseban šarm svečanosti dao je petogodišnji dječak Mustafa Hodžić, koji je čitajući najavljivao numere, kao i Amila Heralić, uspješna mlada djevojka, urednica i voditeljica radio emisije Horizont Radio „Active“ Zenica, koja je sa djecom vrtića „Poletarac“ otpjevala pjesmu „Kad ja pođoh na Bembašu“.

Zahvaljujemo se BNP-u na pomoći pri organizaciji, prijateljima Ustanove i porodicama naše djece, koji su u velikom broju došli da uveličaju našu svečanost.

Galeriju fotografija možete pogledati na linku ispod

https://www.facebook.com/pg/zenickivrtici/photos/?tab=album&album_id=1452120814894748