ZDK najspremniji za realizaciju javno-privatnog partnerstva

Kroz TAIEX inicijativu, Evropska komisija je Zeničko-dobojski kanton prepoznala kao jedan od, u Federaciji BiH, najspremnijih za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva. 

Eksperti TAIEX misije, koji u Zenici borave protekla četiri dana, utvrdili su da je zakonski i institucionalno, ovaj kanton  spreman za provedbu javnih investicija, koje bi trebalo da ubrzaju razvoj ovog područja.

„U ovom kantonu identifikovana su 54 projekta u katalogu potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva, ukupne vrijednosti 350 miliona KM. Prvi ugovor koji je u tom duhu potpisan sa njemačkom kompanijom D. Med Healthcare vrijedan je sedam i po miliona maraka i odnosi se na projekt Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnice Zenica, kojim će biti omogućena brža usluga, u okvoru takozvanog „zlatnog sata“ za kardiološke pacijente“, istakao je ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona, Zlatko Jelić.

Njemački partner će projektirati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu Kantonalne bolnice, te će funkcionalan objekt i poslovanje, po isteku ugovornog roka od 27 godina, predati natrag toj zdravstvenoj ustanovi.

Ovako i inače fukcionišu projekti javno-privatnog partnerstva.

„To je jako jednostavan model realizacije projekata, koji uključuje sudjelovanje privatnog sektora, ne samo u razdoblju gradnje, nego i održavanja javne infrastrukture, na tačno određen broj godina. Nakon što ugovor istekne, kompletna infrastruktura se vraća javnom sektoru, bez ikakve naknade“, pojasnio je Domagoj Dodig, voditelj Odjela za ocjenu i odobravanje projekata JPP-a u Agenciji za investicije Republike Hrvatske.

„Mi u Hrvatskoj u provedbi imamo 17 projekata JPP-a 340 miliona eura, najznačajniji je projekat Zračne luke Zagreb, a u posljednje vrijeme se baziramo uglavnom na projekte energetske efikasnosti“, dodaje Dodig, koji je na čelu ekspertne misije Evropske komisije. U protekla četiri dana, eksperti su obišli institucije i ministarstva, održali okrugle stolove i susreli se sa predstavnicima javnog, a zatim i privatnog sektora u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Privatni sektor donosi dozu efikasnosti javnom sektoru, dobija stabilan novčani tok na dugi vremenski period, kao i čvstu vezu i garanciju s javnim sektorom. S druge strane, javni sektor dobija garanciju da će mu javna usluga biti isporučena po tačno definisanim standardima i na kraju vraćena u tačno određenom vremenskom roku“, kazao je Domagoj Dodig.

Cilj ovih projekata je unapređenje javne usluge i podsticanje ekonomskog razvoja Zeničko-dobojskog kantona. (Sanja Stević)