Hoće li BiH pooštriti mjere zbog prikazivanja reality programa iz Srbije ?

Naime, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić smatra da bi i BiH po uzoru na Crnu Goru trebala pooštriti mjere vezane za emitiranje reality programa kako bi se zaštitili maloljetnici od štetnog sadržaja.

Mehmed Agović, bivši direktor BHRT-a, ističe da su općim pravilima regulacije javnog medijskog prostora predviđene mogućnosti sankcija za sve one koji prekrše određena pravila prvenstveno kada se radi o javnim servisima, ali i komeracijalnim televizijama.

“Ukoliko je u određenim javnim ili komeracijalnim medijima prisutan govor mržnje, vrijeđanje, nemoralan sadržaj i slično, nadređena regulatorna agencija ima pravo da suspenduje takav sadržaj. Reality programi su već dugo prisutni u domaćem medijskom prostoru i oni se primarno proizvode u marketinške svrhe, a uzmemo li u obzir činjenicu da su televizije iz regiona također dugi niz godina prisutne u BiH, možemo slobodno kazati da one upravo na takvim programima zarađuju u našoj zemlji i da prihod odlazi vani”, istakao je Agović.

On je dodao da bh. televizije, osim uvoznog sadržaja, skoro da i nemaju vlastitu produkciju kada je riječ o reality programima, ali ističe da regulatorne agencije trebaju povesti računa i o uvoznom sadržaju kojeg je sve više.

“Regulatorne agencije u BiH bi trebale imati iste aršine prema uvoznom materijalu kao što imaju prema javnim radiotelevizijskim emiterima. Ukoliko neka domaća televizija, bila javna ili privatna, prekrši određene stavke iz kodeksa i za to bude kažnjena, ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj i s podružnicama u BiH medijskih kuća sa strane”, dodao je Mehmed Agović.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH su nam naveli kako se BiH, za razliku od drugih država u regionu, može pohvaliti da je prva država bivše Jugoslavije koja je uvela restrikcije o pitanju spornog sadržaja na televizijama.

“Na osnovu člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i uslugama radija, gdje spadaju reality i pseudoreality programi, koji je Vijeće RAK-a BiH usvojilo na 19. sjednici održanoj 17. decembra 2015. godine, reality i pseduoreality programi mogu biti emitirani samo u periodu između 00 i 06 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev”, kazali su nam iz RAK-a.

Isto tako, RAK BiH pozdravlja odluku Crne Gore o ograničavanju prikazivanja reality programa, vodeći se činjenicom da takvi programi mogu ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika te uznemiruju određene kategorije stanovništva, a što je bila osnova uvođenja regulacije o ovom pitanju u BiH.

Klix.ba