Obuku skijanja završilo preko 150 djece, u subotu utrka na Busovačkoj planini

U subotu, 09. februara na skijalištu Busovačke staje, u organizaciji Sportske škole “Winner” Zenica, bit će održano takmičenje u skijanju za mlađe kategorije. Povodom ovog događaja, u današnjem izdanju magazina “Popodne s Vama”, gostovali su Ermin Zukić, predstavnik Škole sporta Winner i Jure Miljak, predsjednik Ski kluba Ze-2010.

Škola sporta “Winner” već osam godina sa djecom radi košarku, gimnastiku, odbojku, obuku plivanja i skijanja, te blisko surađuju sa Ski klubom Ze-2010. Nakon obuke u školi skijanja, članovi škole sporta prelaze u Ski klub gdje, kako kaže gospodin Miljak, idu na jedan veći nivo, koji podrazumijeva takmičenja u okviru kantonalnih, federalnih i državnih prvenstava.

Prema riječima gospodina Zukića, Škola sporta okuplja veliki broj članova, preko 400 djece, od kojih je 150 ovu zimu prošlo kroz različite oblike obuke i usavršavanja, kada je skijanje u pitanju. Slovenija, Ajdinovići, Rostovo, Bjelašnica, Vlašić samo su neke od lokacija na kojima su obučavali svoje članove, a kao veliko finale organizuju internu ski trku na skijalištu Busovačke staje.

„Ovo je jedinstveno takmičenje na teritoriji BiH, možda i u regiji. Imamo prijave djece koja imaju tek, ili još nemaju navršene 4 godine, do djece od 14 godina. Do sada imamo 64 prijave i očekujemo još“, – kazao je Zukić, dodavši kako će i roditelji imati priliku učestvovati u trci.

Kako kažu, i Škola sporta i Ski klub su osnovani sa ciljem da se djeca bave sportom, te da od malih nogu počnu razmišljati o zdravom načinu života. Jure Miljak naglašava da tek nakon toga, dolaze do stadija koji podrazumijeva vrhunski sport, rezultate i medalje, te da je zadovoljan pozicijom kluba u dosadašnjem toku prvenstva BiH, obzirom da više bodova od njih, imaju samo klubovi koji svoje treninge obavljaju na olimpijskim planinama.

Ski klub Ze-2010 se trudi održati tradiciju Malih olimpijskih igara, te će i ove godine svoje članove učiniti dijelom ove manifestacije, dok Škola sporta već lagano pravi planove za proljeće i sportove kao što su atletika i gimnastika.

Ermin Zukić je na kraju poručio kako svi zainteresovani roditelji i djeca, Školu sporta mogu posjetiti u prostorijama Mašinskog fakulteta u Zenici. „Mi smo na planini“, – kroz smijeh poručuje Miljak, predsjednik Ski kluba-Ze 2010. (S.Hukić)

Kompletan razgovor iz emisije Popodne sa Vama pogledajte na našem youtube kanalu: