Rotaract klub -Projekat obnove zeničkih mapa

Mladi iz Udruženja Rotaract klub Zenica realizuju projekat obnove starih mapa grada koje se nalaze na nekoliko frekventnih lokacija.

Nažalost, ove mape, koje su postavljene krajem 1995. i početkom 1996. godine, više ne odražavaju promjene koje su se desile u našem gradu. Zbog toga smo odlučili preuzeti inicijativu i obnoviti ih,izjavio je Mirza Begagić,predsjednik Rotaract kluba.

Zbog dugog niza godina izloženosti vremenskim prilikama, mape su vidno oštećene. Na nekima je staklo razbijeno, dok je sadržaj počeo blijediti i propadati. Ikonice koje prikazuju značajne lokacije su se odljepljivale, a imena ulica su izbrisana,što znači da ove mape više nisu služile svojoj svrsi.

Naš cilj je jasan,vratiti ove mape u funkcionalno stanje, kako bi ponovo bile koristan i estetski element Zenice,kaže Begagić.

Metalna konstrukcija, koja je kod većine mapa zahrđala, temeljno je očišćena i prefarbana odgovarajućom zaštitnom bojom i na taj način osigurana je dugotrajnost i bolji izgled samih mapa.

U toku je postavljanje novih, ažuriranih mapa koje će sadržavati sve promjene u infrastrukturi našeg grada, kao i nova zaštitna stakla koja će ih štititi od vremenskih uslova.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, građani Zenice i posjetioci će ponovo imati jasne i korisne mape koje će im pomoći da se lakše kreću gradom,navode iz Udruženja Rotaract klub Zenica.

(Š.B.)