Prepreke za osobe sa invaliditetom u izbornom procesu

Udruženje „Dlan“ iz Zenice, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizovalo je sinoć javni performans na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Cilj događaja je podizanje svijesti o preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom tokom izbornog procesa, te isticanje važnosti osiguranja adekvatnog pristupa glasačkim mjestima za sve građane.

“Ovaj performans je buđenje na akciju da pokažemo koliko su naša izborna mjesta u BiH nepristupačna,kako za osobe sa invaliditetom tako i za osobe starije životne dobi, za trudnice,za majke sa djecom”, izjavio je Selvedin Dedić,direktor Udruženja “Dlan”.

Procjene su da je u BiH 20 posto biračkih mjesta nepristupačno za osobe sa invaliditetom.

“Ovom akcijom pokušavamo da ukažemo lokalnim izbornim komisijama i Centralnoj izbornoj komisiji da povedu više računa kako o biračkim mjestima tako i o mobilnim timovima koji nemaju dovoljan broj aktivista”, smatra Dedić.

“Drago mi je da možemo da podržimo prava osoba sa invaliditetom da ostvare svoje biračko pravo”, ukazao je Jiri Rous,šef Terenskog ureda OSCE-a u Travniku.

“Iako nam do lokalnih izbora ostaje tek nekoliko sedmica vjerujemo da nije kasno da vlasti osiguraju da svi građani,koji imaju biračko pravo,uključujući osobe sa invaliditetom,ostvare svoje pravo da glasaju”, poručio je Rous.

U Bosni i Hercegovini ne postoje službeni podaci o broju osoba s invaliditetom. Međutim, ako se uzmu obzir neslužbeni podaci popisa stanovništva u BiH izvršenog 2013.godine, prema kojima je ukupan broj stanovnika u BiH 3.791.622 od toga su u FBiH 2.371.603 osobe, te se držimo svjetske statistike, ispada da samo u FBiH živi najmanje 355.740 osoba s invaliditetom, odnosno oko 52.175 osoba s ozbiljnim poteškoćama u funkcioniranju. (Š.B.)