Crljenica: Traži se efikasniji protokol za onkološke pacijente

Mjesec dana nakon osnivačke skupštine, Udruženje onkoloških pacijenata Zeničko dobojskog kantona SNOP počelo je realizaciju prvih aktivnosti u okviru programa rada i statuta udruženja.

-Stanje je veoma teško,veoma teško se uspostavljaju dijagnoze,otežano je liječenje prema onkološkom protokolu ,problem je i u nedostatku prostora i u nedostatku kapaciteta za dijagnostiku,ističe Boris Crljenice,predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

-Osim toga počesto je problem i u nedostatku lijekova.

-Sve ovo,kao onkološki pacijenti prepoznali smo kao istaknutu problematiku i mislimo da se mnoge stvari mogu riješiti,kaže Crljenica.

Prema njegovim riječima,najbrže što se može riješiti je, da u situaciji kada Bolnica Zenica nema kapaciteta da pravovremeno izvrši dijagnostiku,najčešće je u pitanju magnetna rezonansa,da se pacijenti upućuju u privatne zdravstvene klinike.

Rokovi sazivanja za mangetnu rezonansu u Bolnici su od 10 do 12 mjeseci a onkološki pacijenti imaju najčešće preglede svakih 6 mjeseci.

-Rješenje je,odnosno naš zahtjev, da ukoliko Bolnica ne može ispoštovati rokove da se to obavi u privatnim zdravstvenim klinikama,pri čemu po našim saznanjima 3 takve ustanove posjeduju magnetnu rezonansu.

-To znači da nam nužno treba dogovor i razgovor između nas i nadležnih u Ministarstvu zdravstva ZDK i menadžmenta Zavoda zdravstvenog osiguranja,naglašava Crljenica,dodajući da treba koristiti pozitivna iskustva u ovome iz Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. (Š.B.)