Pripreme za ZEPS 2024 teku po planu

U javnosti je već bilo priče o obnavljanju generalnog bh sajma ZEPS, ali ovo danas je bilo prvo zajedničko zvanično obraćanje novinarima.

Ukratko, nakon petogodišnjeg zastoja, pripreme za 26. izdanje Zepsa protiču u najbolje redu, na oko 20 hiljada sajamskog prostora nastavit će se pričati najbolja privredna priča u regiji, Privredna komora Republike Turske je zvanični partner Sajma, već je popunjeno blizu 50 posto kapaciteta, učešće je prijavilo oko 200 kompanija, a poziv je  još otvoren.

Obavili smo dosta razgovora sa svim političćkim institucijama na svim nivoima vlasti, sa svim privrednicima koji nešto zanče u BiH i regiji i moram kazti da smo osjetili jedinstvo i želju da vratimo Zeps, jer je on integrativni faktor koji spaja i ujedinjuje i koji se ne smije propustiti”, kazao je Sanel Ibrić, menadžer ZEPS-a.

Vrlo smo sretni da ćemo zajedničkim naporima  sa javnim preduzećem za upravljanje i održavanje sportskih terena i agencijom Zeda pružiti punu podršku kompaniji Tapas da pokrenemo sajam ZEPS, Grad Zenica će ustupiti sajamski prostor, obezbjediti sve nućne dozvole za postavljanje privremenih objekata I uređaja potrebnih za organizaciju različitih sajamskih manifestacija, odnosno prostorne pretpostavke, jer naša primarna uloga je osigurati sve što je potrebno da se sajam održi ove goidne u Zenici”,  kazala je Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačlenika Zenice za privredu, gradsku imovinu i upravljanje      razvojem.

Radujemo se što ćemo imati priliku slaviti pobjedu naše privrede u Zenici, kao što slavimo pobjede naše reprezentacije, jer ovo je velika pobjeda za Zenicu, za BiH, za sve nas, i čast nam je i zadovoljstvo što možemo biti dijelom ove jako, jako uspješne priče!pricez” naglasio je Samir Šibonjić, ministar privrede u Vladi ZDK.

Nama je cilj da u Turskoj i Bosni i Hercegovini imamo dobrar kulturni spoj, i želimo da to bude i u biznisu. Zato nam puno znači ZEPS, jer omogućava da se turski i bosnaski privrednici uključe, da razviju zajednički, ortački posao kako bi odnosi i u biznosu bili dobri kao što ih imamo u oblasti kulture, kazao je Atalay Aydogdu, ataše za privredu pri Ambasadi Republike Turske.

Obnovljeni generalni bh sajam Zeps 2024 održat će se od 01.do 05.oktobra na sajmištu Kamberović polja. Okupit će nabolje što privreda može ponuditi, domaće i svjetske brendove, s  ciljem da to bude prvorazredni privredni događaj godine u BiH i region, međunarodnog karalktera, a fokus je na inovacijama, savremenim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji. Bit će to jubilarna 30-ta godišnjica ZEPS-a, firma Tapas je novi vlasnik licence, a 12 hiljada dosadašnjih izlagača i oko million i po posjetilaca podaci su koji su ZEPS već svrstali u ključni privredni događaj u BiH. (S.H.(