Održana obuka za predsjednike, povjerenike i članove savjeta mjesnih zajednica

Obuka za predsjednike, povjerenike i članove savjeta mjesnih zajednica održana je danas u sjedištu gradske uprave. Radi se o drugoj fazi projekta „ Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg već četvrtu godinu finansira UNDP sredstvima Vlade Švedske i Švicarske.

Kroz ovu obuku, zvaničnici mjesnih zajednica savladavaju metodologiju funkcionisanja mjesnih zajednica, ulogu i način formiranje foruma građana koji mjenjaju dosadašnje zborove, tehnike pisanja projekata, planiranja i sastavljanja godišnjih izvještaja.

Kroz prvu fazu prošli su predstavnici šest a drugu, koja je u završnoj fazi, pet mjesnih zajednica. Mjesne zajednice koje su u projektu dužne su svake godine da održe sjednicu foruma građana gdje su građani sami identificirali probleme i sami su dali projektne prijedloge i isti su realizovani. Govorim o ovih pet mjesnih zajednica koje su uključene u drugu fazu projekta“, kaže Denan Pašalić, sekretar za mjesne zajednice u gradskoj upravi. Hasan Hrnjić, predsjednik mjesne zajednice Gorica, kaže kako su kroz ovaj projekat usvojili korisna znanja što je već rezultiralo realizacijom projekta koji je bio vrlo važan za mještane Gorice. „ Izglasali smo projekat uvođenja centralnog grijanja u društveni dom.

Gradska uprava je sufinansirala to uz pomoć UNDP-a tako da nam se stvorila mogućnost da u toku svih 12 mjeseci imamo aktivnosti u društvenom domu“.

Hasan Omić na čelu je mjesne zajednice Donje Babino. Kaže kako su iskustva iz ove obuke i pozitivna i korisna. Kroz diskusije na forumu građana sastavili su dokumentovanu listu prioritetnih projekata. „ Konkretno, prvi projekat koji smo uradili u našoj mjesnoj zajednici bilo je asfaltiranje dijela puta džamija – zeleni most u dužini od 340 metara te sanacija zelenog mosta koji je oštećen u poplavama 2014 godine. Nakon provedene tenderske procedure i izbora izvođača projekti su uspješno implementirani“. Da li će biti treće faze ovog projekta zavisi od UNDP-a i toga hoće li obezbijediti potrebna sredstva, kaže nam Denan Pašalić. Gradska uprava Zenice, po njegovim riječima, svakako će aplicirati za učešće jer već ima popunjene anketne listiće iz drugih mjesnih zajednica. (D.T.)