Roba iz Kine uskoro skuplja i u BiH

Cijene kontejnerskog transporta iz Azije su od početka godine utrostručene, što znači da će robu iz Kine kupci iz Evrope, ali i BiH, uskoro dosta skuplje plaćati.

Tako su, prema Drewry World Container Indexu, objavljenom 13. juna, cijene prevoza za pune kontejnere do Amerike i Evrope iz Azije ponovo porasle.

Kako se navodi u njihovoj objavi, sve tri ključne rute u Americi i Evropi su prešle 6.000 dolara za kontejner od 40 stopa, te su cijene utrostručene od kraja 2023. godine.

“Skoro šest mjeseci redovnih napada na brodove u Crvenom moru smanjilo je kapacitete u industriji odgovornoj za prevoz oko 80% sve međunarodne trgovine robom, ometajući normalan protok i dovodeći do zagušenja u nekim od najvećih azijskih luka. Naknada za transport iz Šangaja do Roterdama povećana je za 2,4 odsto na 6.177 dolara, što je najviši nivo od septembra 2022. godine. Za rutu od Šangaja do Đenove u Italiji, u Sredozemnom moru – među rutama koje su najviše pogođene izbjegavanjem Crvenog mora od strane brodarske industrije – cijena je porasla za tri odsto na 6.862 dolara. To je takođe najviši nivo od septembra 2022. godine”, navodi se u ovom izvještaju.

Dodali su da očekuju da će se cijene transporta iz Kine nastaviti povećavati sljedeće nedjelje zbog problema sa zagušenjem u azijskim lukama.

Iz Centralne banke BiH su naveli da će ostvarivanje pozitivnih stopa rasta industrijske proizvodnje u 2024. godini biti pod velikim uticajem potencijalnog rizika od narušavanja lanaca distribucije, kako energenata, tako i sirovina i drugih repromaterijala, a sve u svjetlu otežanog transporta kroz Crveno more. (izvor: akta.ba)