Gradska uprava nastavlja sa podrškom tradicionalnim zanatima

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas ugovore o novčanom podsticaju za tradicionalne zanate sa dvanaest kandidata odabranih po javnom pozivu ggrada Zenice za dodjelu podsticaja u oblasti privrede u ovoj kalendarskoj godini.

Zbog isključivog orjentisanja na željezaru, rudnike i izgradnju nije bilo posebne potrebe za razvijanjem privatnog biznisa. Tako i tradicionalni zanati u Zenici nisu bili zastupljeni, ali nakon okončanja agresije na BiH stanje se polako mijenja, od čistog zraka do razvoja privrede do otvaranja novih radnih mjesta.  “Meni dolaze ambasadori i značajne ličnosti iz cijelog svijeta i stvarno imam problem da im poklonim nešto autentično iz Zenice, pa nabavljamo neke manje značajne stvari tako da mi je drago što možemo pomoći da se ti tradicionalni zanati ožive i da imamo neki prepoznatljiv zenički brend za pokloniti”, kazao je Kasumović.

Od 2018. godine do danas Grad je samo za poticaje novoosnovanim preduzećima izdvojio blizu milion maraka. Dodjeljena sredstva po danas potpisanim ugovorima su u iznosu od 1.500 do 5.000 KM i prema izjavama nekih od njih, dobro će im doći i pomoći u daljem radu i opstanku na tržištu.

Elma Trako ima krojački obrt, kaže da im svaka pomoć ili mjera mnogo znači, čak i vid reklame, ali finansijska svakako. “Značajna nam je i ova pomoć jer mi Gradsku upravu smatramo kao nekom našom matičnom kućom”, dodala je Elma.

Amer Sivro ima stolarski obrt. “Ova finansijska pomoć će mi pomoći da nabavimo nove mašine i nova drva kako bi mogli napredovati u poslu. Na tržištu većinom dobro opstajemo, ali trebamo više podsticaja da bi se u svijetu mogli pokazati kao majstori svog zanata”, kaže Sivro.

Grad Zenica, prema riječima gradonačelnika Kasumovića, svake godine potiče razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta, a ove godine su se opredjelili za četiri mjere, današnje potpisivanje ugovora se sa odabranim kandidatima iz tradicionalnih zanata, koji dobijaju podršku s ciljem da zadrže djelatnost i dalje se razvijaju. (S. G.)