UNZE domaćin nacionalnog takmičenja iz robotike

Univerzitet u Zenici  domaćin je,četvrti puta zaredom,nacionalnog takmičenja Svjetske robotske olimpijade za Bosnu i Hercegovinu za 2024. godinu, koje se danas održava u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Pokrovitelji takmičenja su Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica.

Organizatori takmičenja, sa kojeg će pobjedničke ekipe u tri kategorije predstavljati BiH na Svjetskoj olimpijadi u turskom Izmiru a drugoplasirane na Evropskom takmičenju u italijanskoj Breši, su Univerzitet EDUTUS Mađarska, Univerzitet u Zenici i Mašinski fakultet u Zenici te nevladina organizacija Obrazovanje za novo doba- STEAM obrazovanje.

-Ove godine mamo 39 ekipa, iz cijele BiH, koje će se takmičiti u tri kategorije,izjavio je prof.dr. Malik Čabaravdić,nacionalni koordinator WRO za BiH.

Mladi takmičari treba da konstruišu robote za rješavanje različitih zadataka.

Kategorije u kojima će se djeca osnovnih i srednjih škola takmičiti u Zenici su:elementari ,od 8 – 11 godina, juniori od 11 – 15 godina i seniori od 15 – 19 godina.

To su budući inžinjeri, programeri, robotičar,koji će, nadam se, u budućnosti biti oslonac društva i razvoja BiH,ukazao  je Čabaravdić.

Tamaš Silaši (Tamas Szilasi) predstavnik Univerziteta EDUTUS iz Mađarske,partner UNZE u ovom događaju ukazuje na značaj edukacije u ovoj oblasti:

“Robotika je nedvojbeno nauka budućnosti. Šta god radili bili inžinjeri ili bilo šta drugo, mašine i roboti će biti tu oko nas. Važno je ne da koristimo mašine, već da budemo u stanju ih kontrolisati i programirati. Ono što djeca uče tokom ovog takmičenja je upravo to. Možda to izgleda kao igra i kao igračke, ali to su kompetencije koje će oni koristiti u budućnosti” istakao je Szilasi.

U sve tri kategorije poredak će biti utvrđen nakon tri kruga programiranja, a sabiraju sve dva najbolja rezultata. Pobjednici će biti poznati u popodnevnim satima.  (Š.B.)