U Zenici obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

U organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica danas je na centralnom spomen obilježju Kameni spavač priređeno obilježavanje 32. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH.

Delegacije Grada Zenica, nekoliko političkih subjekata i Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti Zenica položile su cvijeće na spomen obilježje, a učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Malobrojnim učesnicima skupa obratio se Elvedin Muslić, bivši maloljetni pripadnik Armije RBiH, koji je u svom kratkom izlaganju iznio ogorčenje nebrigom nadležnih za položaj branilačke populacije, odnosno demobilisanih boraca.

Nažalost, iz godine u godinu, sve ja slabiji odziv kako predstavnika vlasti, a ovoga puta članova rukovodstva temeljnih boračkih udruženja i organizacija.

Svi su na vrijeme obaviješteni, odnosno kontaktirani”, kazao je Vernes Menzilović, predsjednik gradske Komisije za obilježavanje značajnih datuma.

Po mom mišljenju dva su razloga njihovog odsustva, prvi je da boračke organizacije nemaju baš aktivne sazive i aktivno rukovodstvo, a drugi je, da se danas u nekoliko gradova BiH održavaju skupovi obilježavanja Dana Armije RBiH pa su i tamo prisutni članovi boračkih organizacija“, dodao je Menzilović.

Na današnji dan prije 32 godine odlukom Predsjedništva BiH objedinjene su sve oružane snage na teritoriji BiH koje su se odupirale agresoru pod jedinstvenu komandu Teritorijalne odbrane BiH, koja je kasnije preimenovana u Armiju Republike Bosne i Hercegovine. (Š. Babić)