Ženska nogometna reprezentacija počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Ženska nogometna “A” reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Trening centru Nogometnog Saveza BiH u Zenici u sklopu priprema za utakmice protiv Portugala i Sjeverne Irske. Zmajice će ove utakmice igrati u sklopu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Sve pozvane igračice su se odazvale osim kapitenke Milene Nikolić koja je povrijeđena i propustit će ove dvije utakmice. Umjesto nje pozvana je Sofija Krajšumović iz Crvene Zvezde. U našem taboru sa puno optimizma dočekuju ove kvalifikacije u nadi da mogu napraviti iskorak i plasirati se na Evropsko prvenstvo.

Što se tiče Lige nacije moramo biti zadovoljni, ispred nas su nove kvalifikacije Portugal i Irska. Što se tiče Portugala poznajem ih jako dobro, tehnički su jako dobri, ali svaka ekipa ima vrline i mane i ja se nadam da ćemo iskoristiti njihove mane i pokušati kazniti neke njihove nedostatke kada je u pitanju igra. Imamo jako dobru grupu, vidjet ćemo, biće borba sa Portugalom, ali imamo jako dobre šanse za plasman”, kaže Melisa Hasanbegović.

Nas dosta igra u Evropskim i drugim ligama, mislim da je do sada najviše stranaca u reprezentaciji što nama kao selekciji znači mnogo, gradili smo ovaj put što je jako doro jer mislim da nam se pruža dobra situacija za plasman. Iskoristila bih priliku da se zahvalim selektorici Samiri Hurem za sve što je uradila. Došao je novi selektor sa kojim smo u odličnom odnosu, imamo iste ciljeve iste ambicije, jednostavno nastavljamo tamo gdje smo stali”, kaže Marija Aleksić.

Samiru Hurem koja je bila zaštitni znak ove reprezentacije nedavno je na kormilu zamjenio Selver Hodžić. Kako kaže, bivša selektorica je uradila mnogo za reprezentaciju i fudbal uopće.

Ja sam motivisan, ja sam radnik. Mislim da ova ekipa ima potencijal. Ne fokusiramo se na te neke rezultate, ja hoću da ekipu dovedem na još veći nivo i sa mojom idejom i stručnim štabom da probamo to podići sve. Imamo analizu Portugala oni su u jednom velikom razvoju. Mislim da su ozbiljna i jaka ekipa, ali u fudbalu ništa nije nemoguće i mi idemo sa fokusom da možemo nešto da ostvarimo”, kazao je selektor Hodžić.

Djevojke već sutra putuju u Portugal gdje će 5. aprila igrati protiv domaće selekcije, a onda četiri dana kasnije protiv Sjeverne Irske u Zenici. (N. Glibo)