Udruženje “Svijet u slikama” obilježilo Svjetski dan autizma

Pod sloganom „Autizam nije tvoj izbor, ali ti jesi moj! “Udruženje „Svijet u slikama“ obilježilo je Svjetski dan autizma u centru Zenice. Kroz igru, muziku, zabavu i ples članovi ovog Udruženja još jednom su ukazali na značaj i važnost podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju oboljeli kao i njihova porodica u današnjem društvu.

Jedno od 36 djece ima autizam. Pet puta više dječaka u odnosu na djevojčice. Autizam pogađa sve nacionalnosti, rase, religije i spolove. Na svjetski dan svjesnosti o autizmu želimo ukazati i podsjetiti na njihove potrebe koje nisu nimalo posebne. Potreba za ljubavlju, za podrškom, za igrom, za školovanjem. Zar to nije nešto što svi trebamo? Samo je način ostvarenja tih potreba često drugačiji. Osobe s autizmom i njihove porodice i dalje se susreću s nizom prepreka u društvu. Spriječeni su, uskraćeni za dostojanstven život, obilježeni raznim etiketama. Autizam je spektar što znači da je svaka osoba sa autizmom ima različit raspon razvojnih potreba, a na nama je da kvalitetno odgovorimo na njih. Svi smo odgovorni da im olakšamo svaki dan pa da nam svima 2. april bude poseban jer nas se tiče“, kazala je Almedina Jahić, terapeut u Udruženju „Svijet u slikama“.

Udruženje „Svijet u slikama“ se već 12 godina bori za podizanje svijesti upravo o ovim problemima, stoga im se pridružimo svi u toj borbi. (B. Dorić)