Podsticaj za “Moj prvi biznis”

U okviru Javnog poziva za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2024. godinu na području Grada Zenice, s ciljem unaprijeđenja samozapošljavanja (pokretanje start up preduzeća, postojećih obrta, mikro i malih preduzeća, jačanje ženskog poduzetništva i tradicionalnih zanata), zapošljavanja, poboljšanje općih uslova za razvoj i konkurentnost obrta, mikro i malih preduzeća, stvaranje povoljnije klime za domaće i strane investicije, te stvaranje tržišne stabilnosti Grad Zenica je isti objavio 12. marta 2024. godine.

Svi koji su se prijavili na Javni poziv u okviru ove Mjere 1 – Podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP“, imali su priliku danas prisustvovati edukaciji o osnovnim elementima poslovanja, pisanja biznis plana, te pravnog okvira neophodnog za registraciju i početak poslovanja. Edukacija se realizovala u prostorijama Razvojne Agencije ZEDA, a predavač je bila Aida Pašalić – Uzunović ispred Razvojne Agencije ZEDA, certificirana SIYB edukatorica.

Cilj edukacije je bio da učesnici kvalitetnije popune formu biznis plana koja je obavezni i sastavni dio njihove aplikacije na ovaj Javni poziv. Grad Zenica i Razvojna Agencija ZEDA će pružiti podršku svim učesnicima i nakon edukacije u smislu savjetovanja i korekcija popunjenih biznis planova.

U okviru ovog Javnog poziva realizuju se četiri mjere za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2024. godinu i to:

  1. Podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP“ – 140.000 KM
  2. Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro i malih preduzeća – 125.000 KM
  3. Podsticaj za jačanje i razvoj ženskog preduzetništva – 20.000 KM
  4. Podsticaj za tradicionalne zanate – 15.000 KM

Ukupno planirana sredstva namijenjena za dodjelu podsticaja po ovom Javnom pozivu iznose 300.000 KM, dok je maksimalan iznos podsticaja do 7.000 KM po aplikantu za Mjeru 1, do 5.000 za Mjere 2 i 3, a za Mjeru četiri maksimalan iznos podsticaja je do 1.500 KM. (izvor: zenica.ba)