Zenička škola stripa ove godine slavi 30. rođendan

Zenička škola stripa, unikat takve vrste u Bosni i Hercegovini, slavi ove godine svoj 30-ti rođendan. Školu je ratne 1994-te godine pokrenuo Adnadin Jašarević, sadašnji direktor Muzeja grada Zenice a tadašnji novinar i pasionirani crtač stripova.

Zima ratne 1994-te godine bilo je čudno vrijeme za pokretanje škole stripa. Adnadin Jašarević, novinar Zetela, uz sredstva dvije međunarodne organizacije, u tadašnjem Domu mladih okupio je 12 polaznika, mahom osnovaca. Tada su započeli jednu lijepu priču koja ne prestaje već treću deceniju. Svoje prve kratke stripove objavljuju netom nakon rata u prvom broju prve zeničke  strip revije „Horostop“. Objaviti stripove i jeste bio glavni cilj ove neobične škole. „ Bez objavljivanja niti jedna škola, pa ni škola stripa, nema neku budućnost. Objavljivanje i pokazivanje svojih radova drugima je veliki motiv za mlade. Konačno, umjetnost sama po sebi, pa i strip, je poruka u boci gdje vi, posredstvom svoje umjetnine komunicirate sa drugim ljudima na drugačiji način.

Od polaznika te prve generacije uspješne karijere na polju stripa, dizajna i animacije napravili su Biljana Šafaržik, koja sada živi u Zagrebu i Zdravko Cvjetković koji je u Sarajevu. Najuspješniju karijeru u stripu ipak je napravio Kenan Halilović. „ Po pitanju stripa on je numero uno jer radi za kanadske i američke izdavače stripova radi integralne, prave sveske stripova. Momak je nevjerovatan „. Aktuelne generacije škole stripa nisu toliko uspješne kao ona prva. Adnadin Jašarević ipak izdvaja Adija Džidića za kojeg vjeruje da će izrasti u prvoklasnog strip autora koji će izgraditi reputaciju i van granica naše zemlje. Adi je u školu došao 2017 godine. Kaže nam kako je ovdje savladao osnove strip umjetnosti. Crtački uzor su mu Marvelovi super heroji i japanske mange. Želi li ih kopirati ili gradi svoj stil. „ Pokušavam to miješati i da se razvijam. Ne želim samo jednu opciju. Želim više varijanti da vidim kako to izgleda“. Kao pripadnik digitalne generacije cijeni sve prednosti koje kompjuter donosi u kreiranju stripova. „ Kada počinjete da se bavite stripom to nije toliko važno. Važno je razumijeti osnove. Kada to znaš onda možeš bilo koji crtež napraviti na papiru i da fantastično izgleda. Pošto je sada digitalno vrijeme možeš to raditi na tabletu ali bez osnova ništa“. Zenička škola stripa objavila je 17 brojeva Horostopa i jedno almanah izdanje. Iza njih je i nekoliko brojeva strip revije „ Eko strip“. Objavili su i tri broja grafički luksuznije edicije SUV ili Stope u vremenu a pripremaju i fanovsko izdanje stripa posvećenog Dilan Dogu. (D.T.)