Filozofski fakultet u Zenici nizom programa obilježava 30 godina rada i postojanja

Danas su započeli „Dani Filozofskog fakulteta“ – višemjesečna manifestacija koja obilježava jubilej od 30 godina postojanja i rada ove visokoobrazovne institucije – članice Univerziteta u Zenici. Pod motom Obrazovanje je ključ slobode biće održano na desetine konferencija, promocija, okruglih stolova, radionica i takmičenja, a manifestaciju su u danas svečano na Filozofskom fakultetu u prisustvu brojnih zvanica, studenata i studentica.  

Zahvaljujući grupi entuzijasta sadašnji Filozofski fakultet osnovan je u najtežim ratnim vremenima kako bi se uz tehničke njegovale i izučavale humanističke i društvene nauke.

„Osnovan je prvo Pedakoška akademija, pa zatim Pedagoški fakultet koji potom postao Filozofski fakultet na kojem danas obrazujemo kadrove u osam studijskih programa I stepena studiranja, sedam studijskih programa II stepena i dva doktorska studija, kazala je prof. dr. Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta u Zenici.

Da nije učitelja ne bi ni nas danas bilo ovakvih, dodala je dekanesa. Manifestaciju Dani Filozofskog fakulteta svečano su proglasili otvorenom maja premijer kantona i resorni ministar.

„ Vi ste oni koji se bave ne samo obrazovanjem, već i odgojem mladih ljudi. Studijski programi na vašem fakultetu nisu fokusirani samo na znanje i njegovu primjenu, već i formiranje komplaetne ličnosti. To je važno, jer kao što ni ptica ne može letjeti bez jednog krila, tako ni meritum i struka ne mogu bez etike“, riječi su Mirze Mušija, kantonalnog ministra nauke i obrazovanje.

 „Podrška Vlade zasigurno neće izostati Univerzitetu, ali svjedoci ste da smo bili nezadovoljni izostankom rezultata ove institucije u odnosu na rezultate iz prethodnog perioda. Zato je važno da Univerzitet vratimo na ljestvicu na kojoj je bio“, kazao nam je Nezir Pivić, premijer Zeničkodobojskog kantona.

„Obrazovanje je ključ slobode“ moto je višemjesečne manifestacije koja će podrazumijevati na desetine biće održano na desetine konferencija, promocija, okruglih stolova, radionica i takmičenja. Izložba „Dokumenti iz arhiva – sjećanja su živa“ jedan je od prvih programa, a predstavlja 30 godišnji rad ove obrazovne institucije. (A.H.)