Dani BNP-a: Sutra “Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo”, u nedjelju “Ptica od pijeska”

Various music advertising template psd for social media post set

Četvrtog dana rođendanske manifestacije Zeničkog pozorišta na repertoaru je „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ prema motivima proze Danila Kiša, u režiji Zlatka Pakovića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Izvedba predstave će biti upriličena u subotu, 24. februara u 20 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“. Prema riječima reditelja: „Ova pozorišna predstava teži tome da osvijesti i prezentira veliku promjenu u Evropi i svijetu, koja se dogodila od Pada Berlinskoga zida do ratne agresije na Ukrajinu, a koja je staljinizam pervertirala u jedan novi oblik. Šta je to što danas čovjekovoj individualnoj slobodi prijeti kao što joj je nekad prijetio staljinizam? Koja je to ideologija, koja kolektivna kultura koja guši slobodu stvaralaštva, sprečava demokratiju i razvoj slobodne ličnosti? Koje su to vrste otpora kojima se čovjek danas otima potčinjavanju? Najzad, koje su to moguće strategije otpora novonastalim oblicima potčinjavanja? To su pitanja kojima se ova predstava bavi. Dakle, licem u lice sa ‘staljinizmom’ našeg doba, kojem treba razotkriti ime i održati čas anatomije!“ U predstavi igraju: Adis Mehanović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Damir Avdić.

Narednog dana na repertoaru je izvedba za najmlađu publiku. U pitanju je predstava „Ptica od pijeska“ rađena prema dramskom tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladisnke i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava će biti odigrana u nedjelju, 25. februara u 11 sati na Velikoj sceni Zeničkog pozorišta. Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića: „Ptica od pijeska je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami.“ U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.