Počinju “Dani BNP-a” u Zenici, najavljen bogat programski sadržaj

Manifestacija “Dani BNP-a” počinje sutra, 21. februara u ovoj pozorišnoj kući. Kako je najavljeno na konferenciji za medije održanoj danas ljubitelje scenske umjetnosti u sedmodnevnom programu očekuje bogat pozorišni repertoar.

Ovom manifestacijom zeničko pozorište će obilježiti svoj 74. rođendan, koji se obilježava na dan kada je na sceni ove pozorišne kuće održana prva predstava “Duboko je korijenje”, davne 1959. godine.  “Od tada do danas BNP je upriličilo 760 premijernih naslova i ponosni smo na tu brojku. U odnosu na brojku 74 ispada da smo godišnje imali 10 premijera, što je impozantno”, rekao je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica.

U mnoštvu raznovrsnih programa, prva od programskih aktivnosti ove manifstacije bit će predstava “Sve to je iz kuće”, a pored ovog sve posjetioce očekuje bogat repertoar tokom sedmodnevnog programa, kako domaćih, tako i gostujućih programa. Scensko čitanje dramskih komada, najavljeno je kao novitet ovogodišnjeg programa, gdje će za publiku biti pripremljeno čitanje najnovijeg dramskog pisma našeg regiona.

“Imat ćemo dvije naše predstvave na Velikoj sceni-‘Medeju’ i ‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’. Na Maloj sceni imat ćemo ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča’- kako je danas zidamo, dok ćemo na Dječijoj sceni imati predstavu ‘Ptica od pijeska’”, najavljuje Lajla Kaikčija, umjetnička rukovoditeljica BNP-a.

Projekat Kreativne Evrope, pod nazivom “Seksualni teatar”, a čiji je nosilac BNP Zenica,  također je predstavljen danas. Riječ je o projektu koji se po prvi put realizira od strane jednog pozorišta na prostorima naše zemlje, a koji je podržan od strane Kreativne Evrope.. “Opći cilj projekta je poboljšanje kvaliteta pozorišnih tema i narativa kroz implementaciju feminističkog čitanja književnosti. Dugoročni ciljevi su stvoriti evropsku mrežu profesionalnih pozorišta i festivala koji se bave fenminističkim pristupom u umjetnosti”, kazao je Denis Krdžalić, izvršni producent BNP-a. Kroz ovaj program će, najavljuje, biti realizirano 16 projektnih aktivnosti, a kao rezultat prvog dijela projekta naredne godine se očekuje nastanak četiri nova pozorišna festivala.

Dani BNP-a počinju sutra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i trajat će sve do srijede, 28. februara, a vrata zeničke pozorišne kuće otvorena su za sve ljubitelje scenske umjetnosti. (M.H.)