Uspješno izvršen desetogodišnji remont mHE Čajdraš

JP ViK d.o.o. Zenica obavještava javnost da je uspješno izvršen prvi planski desetogodišnji remont mHE Čajdraš koja je izgrađena na magistralnoj vodovodnoj liniji Kruščica – Zenica, te je elektrana ponovo puštena u pogon.

Predmetni radovi su obuhvatali demontažu i opsežne elektromašinske radove na generatoru, turbini, elektroenergetskim postrojenjima i opremi, a sveukupno su trajali  15 dana.

Premda je remont zahtijevao zaustavljanje rada mHE, a s time i dotok vode preko magistralne vodovodne linije Kruščica-Zenica do rezervoara Zmajevac II, odnosno do grada Zenica, JP ViK d.o.o. Zenica je privremenim preusmjeravanjem vodovodne linije za vrijeme trajanja navedenih radova održalo kontinuitet i kvalitet u vodosnabdijevanju za sve potrošače.

Remont mHE Čajdraš je izveo izabrani izvođač – konzorcij na čelu sa kompanijom DELING d.o.o. Tuzla, koja je i izgradila mHE Čajdraš.

Očekuje se da će realizirani remont značajno produžiti radni vijek objekta i ugrađene opreme mini hidroelektrane, koju karakterišu značajna ekonomska isplativost i pozitivan uticaj na okolinu.