Raste broj oboljelih od karcinoma u ZDK, najzastupljeniji karcinomi pluća i dojke

Svjetski dan borbe protiv raka obilježen je jučer širom svijeta. Bila je ovo prilika da se još jednom ukaže na ovo teško oboljenje, ali i o načinima borbe i prevencije same bolesti.

Veličinu problema kada je u pitanju oboljenje od karcinoma pokazuju i statistički podaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prema kojim je karcinom drugi vodeći uzročnik smrtnosti u Zeničko-dobojskom kantonu. U toku 2022. godine zabilježene su 874 prijave oboljelih od malignih bolesti na području ZDK, među kojima su najzastupljeniji karcinomi pluća i bronha, dojke i prostate. Kada je u pitanju smrtnost, najviše smrtnih ishoda je bilo od karcinoma bronha i pluća, želuca, dok je na trećem mjestu po broju smrtnosti karcinom dojke.

Među mjerama koje je neophodno poduzimati u kontroli raka, važno mjesto zauzima provođenje prevencije ove bolesti, ali i promicanje javne svijesti o vodećim uzročnicima. INZ u saradnji sa nadležnim ministartvom i Vladom ZDK provodi određene mjere kada je u pitanju prevencija karcinoma.

“Prepoznajemo i pratimo ovu problematiku te smo razvili dosta programa od programa za prevenciju karcinoma grliča materice, gdje imamo besplatan papa test na području ZDK. Također, od 2018. godine krenuo je program prevencije karcinoma dojke putem mamografskih pregleda, a također provodi se i program ranog otkrivanja zločudnih tumora kože” , ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

dr. spec. Elma Kuduzović

Iz Instituta podsjećaju i na najznačajnije preventivne faktore koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, pravilna ishrana, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, koji su prepoznati i kao vodeći uzročnici malignih oboljenja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH maligne neoplazme nalaze se na drugom mjestu vodećih uzroka smrti po grupama oboljenja, sa 4.577 umrlih i stopom 211 na 100.000 stanovnika. Maligne neoplazme bronha i pluća vodeća su maligna oboljenja. Također, iz ovog Zavoda ističu da znatno više umiru muškarci nego žene s omjerom smrtnosti 3:1.

Kada je u pitanju borba protiv karcinoma, ovogodišnja kampanja usmjerava se na poticanje lidera i kreatora politika da se posvete uzrocima nejednakosti u tretmanu raka i preuzmu proaktivnu ulogu u provedbi politika i programa koji osiguravaju jednak pristup prevenciji, dijagnozi i liječenju raka,  kako bi svaki čovjek imao pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama bez obzira na prihod, obrazovanje, mjesto življenja, nacionalnu ili etničku pripadnost… (M.H.)