Vlada ZDK dala saglasnost za otvaranje Doktorskog studija medicinskih i zdravstvenih nauka u Zenici

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Odluke o pokretanju studijskog programa Doktorski studij iz medicinskih i zdravstvenih nauka, trećeg ciklusa studija, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici (MFUNZE), koji bi trebao početi tokom naredne godine, potvrdio je u izjavi za Feni doc. dr. Mirza Oruč, prodekan za naučno-istraživački rad MFUNZE-a.

Podsjetio je da se radi o novoosnovanom studijskom programu na tom fakultetu, koji je 2015. godine iz Zdravstvenog prerastao u Medicinski fakultet te koji je 2021. godine promovirao i prvih šest svršenika Odsjeka za opću medicinu.

– Sigurno je ovo jedan od novih i brojnih iskoraka koji MFUNZE pravi u svom radu. Pokretanjem doktorskog studija iz oblasti medicinskih i zdravstvenih nauka, prvi put otvara se mogućnost našim istraživačima i uposlenicima da nastave svoju akademsku karijeru iz ove dvije naučne oblasti te da steknu titulu doktora nauka na našem univerzitetu – napomenuo je Oruč.

Studij će biti samofinansirajući, kao i na većini fakulteta u Bosni i Hercegovini, ali će biti “prilagođen cjenovno budućim studentima”. Planom upisa, predviđeno je da prve godine bude upisano minimalno po osam, a najviše 15 studenata doktorskih studija iz ove dvije oblasti, mada postoji mogućnost da ta brojka bude i nešto veća. Otvaranje novog odsjeka neće dodatno finansijski opteretiti budžet ZDK-a, koji je osnivač UNZE-a.

Fena.ba