U Federaciji BiH potvrđeni prvi slučajevi gripe

U referalnom laboratoriju za gripu u Federaciji Bosne i Hercegovine potvrđeni su prvi slučajevi sezonske gripe u sezoni 2023/2024. U pitanju su dva uzorka pozitivna na virus gripe, jedan na virus gripe tip A i drugi na tip B, uzeti od pacijenata na mjestu za sentinel nadzor u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Nadzor nad gripom u Federaciji BiH je, kao i svake sezone, započeo u desetom mjesecu (40. tjedan). Aktivnost gripe je niska do srednje visoka u zemljama Europske regije, a detektiran je većinom virus gripe tip A, dominantno podtip A(H1)pdm09.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je za ovu sezonu osigurao 7.000 doza cjepiva protiv gripe prvenstveno za cijepljenje zdravstvenih djelatnika, a dio doza je namijenjen i za cijepljenje stanovništva. Cijepljenje protiv gripe se provodi u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je i distribuirao određenu količinu četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe po županijama/kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kao i dosadašnjih godina ovo cjepivo je besplatno dostupno za cijepljenje prvenstveno zdravstvenih djelatnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, određena količina ovog cjepiva dostupna je besplatno za svo zainteresirano stanovništvo koje spada u prioritetne skupine za cijepljenje protiv sezonske gripe, a to su: osobe starije od 65 godina štićenici domova za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika osobe s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama trudnice.

U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.).

Određene količine cjepiva protiv gripe omogućavaju i županijski/ kantonalni zavodi za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine počelo je od 6. novembra. Cijepljenje će trajati do isteka zaliha cjepiva.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i farmaceuta.

Fena.ba