Na Filozofskom fakultetu Zenica izveden performans “Zaustavimo femicid u BiH”

U okviru kampanje obilježavanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ danas je na Filozofskom fakultetu u Zenici realizovan kratki performans pod nazivom „Zaustavimo femicid u BiH“.

Vanredna profesorica Filozofskog fakulteta, Edisa Gazetić napominje da ova ustanova svake godine priredi po jedan događaj kojim se obilježi 16 dana aktivizma s ciljem podizanja svijesti studenata i cijele akademske zajednice o tome koliko je bitno govoriti o nasilju nad ženama.

Studentica 3. godine Odsjeka za BHS jezik i književnost, Alema Valentić kaže da se i u samoj pripremi performansa osjećala tužno vidjevši svoje lice u ogledalu.

U glavi mi je odmah bilo lice svih onih djevojčica koja nikako ne smijemo zaboraviti, koje su silovane, koje su ubijene i svih onih majki koje su bile zlostavljane“, kazala je Valentić.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” globalno je prepoznatljiva godišnja kampanja koja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra i traje do 10. decembra, kada se obilježava Dan ljudskih prava. Cilj kampanje je podići svijest i potaknuti djelovanje za prevenciju i uklanjanje nasilja nad ženama i djevojčicama širom svijeta. (Š. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba