Delegacija Grada Zenice obilježila Dan državnosti BiH

Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici Papirna i spomen-obilježju Kameni spavač obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U ime Grada Zenice nosilac aktivnosti bilo je Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Zenica.

Dokle god je nas antifašista iskrenih i poštenih, ova zemlja se neće predati. Biće i dalje nasrtaja, biće i dalje problema, ali mi ćemo to prevazići sigurno, ovaj grad to pokazuje i dokazuje, ovi ljudi koji su prisutni to pokazuju djelom, ne riječima. Jako je bitno da u predškolskom i školskom odgoju djece imamo čas antifašizma, čas historije da bi omladina znala ko je, odakle je, šta joj se sprema, ko je stvorio državu i od kad država postoji”, kaže Jasmin Dedić, predsjednik UABNOAR-a.

Prije 80 godina nije nastala Bosna i Hercegovina nego je obnovljena njena državnost, kazao je između ostalog gradonačelnik Fuad Kasumović u obraćanju prisutnima.

Prije svega svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i širom svijeta čestitam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Imaju divni stihovi jedne pjesme koji kažu: “Bosna ostajala, Bosna opstajala”, mnoga zla su prošla kroz Bosnu, mnogo toga je prošlo, ali uvijek je Bosna ostajala i ostat će dok postoji čovječanstvo. Sadašnje stvari koje nekom izgledaju prirodno, meni nisu, međutim, sam onaj potez u manjem bh. entitetu da ne dozvole, okupljanje gdje se ZAVNOBiH održao to pokazuje njihovu slabost, a ne nikakvu silu. Prema tome svim građanima Bosne i Hercegovine i šire poručujem budite prkosni i ponosni i ne trebate se ničega plašiti”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Brojne delegacije iz javnog, društvenog, političkog života polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast braniocima jedne i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. (N. G.)