U okviru Noći teatra večeras u BNP besplatna izvedba predstave za penzionere

U okviru manifestacije Noć teatra u BiH izvedba predstave “Tri dana” prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena večeras besplatno za penzionere.

Od svoje premijerne izvedbe, predstava je osvojila sedam nagrada učešćem na pet pozorišnih festivala.

Prema riječima dramaturginje Nedžme Čizmo: “Priča prati Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog ‘uspješnog’ života. Ovakav princip dedramatizacije, dakle: retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Brecht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi: ne saosjećati sa Gospodinom B., nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina.”

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

Izvedba je na repertoaru večeras u 20 sati u zeničkom pozorištu, a besplatne ulaznice penzioneri mogu preuzeti u Službi marketinga i prodaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uz pokazivanje čeka od penzije.