Položen kamen temeljac za izgradnju zatvorenog Olimpijskog bazena

FOTO: Zenicainfo.ba

Na otvorenim bazenima u Crkvicama danas je održana svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju zatvorenog Olimpijskog bazena.

Po završetku sezone, počeli su radovi na pripremi izgradnje zatvorenog bazena, a danas su te aktvinosti i ozvaničene. Kompleks će se raditi u tri faze, a želja Gradske uprave je što prije završiti cjelokupan posao kako bi građani što prije imali priliku uživati u jednom modernom objektu. Pored Arene “Husejin Smajlović”, Atletskog stadiona i drugih sportskih objekata, kompleks gradskih bazena će učvrstiti epitet Grada Zenice kao broj jedan sportskog grada u Bosni i Hercegovini“, mišljenja je Nedim Talić, direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata.

Nedim Talić

Zahvaljujući Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i ostalim partnerima projekta Zeničani će u budućnosti imati čime se ponositi. Ni današnja kiša nije poremetila polaganje kamena temeljca pa nadam se da ni izgradnju ovog velelepnog objekta neće sigurno poremetiti ni jedan faktor”, kazao je Talić.

U budžetu za ovu godinu Vlada ZDK je planirala milion maraka za ovaj projekat koje su već uplaćene, prema riječima resornog ministra, opredjeljenje Vlade ZDK je da i dalje nastavi podržavati izgradnju ovog objekta.

Nova Vlada ZDK posvećena je ravnomjernom razvoju i pravednoj raspodjeli dobara na cijelom području našeg kantona jer želimo da svaki građanin ima jednako kvalitetne uslove za život. Ovo je jedan od projekata koji zasigurno podižu letvicu kvalitete života za građanke i građane Zenice jer donosi sadržaj koji grad Zenica trenutno nema. Vlada ZDK je imala sluha, te već uplatila million maraka za ovaj projekat. Moram izraziti razočarenje odlukom Vlade Federacije koja je uskratila 3,5 miliona KM na ime subvencioniranja projekta i to što su građani postali žrtve političkih igara i nadmudrivanja. Politička koplja se ne smiju lomiti preko leđa građana i ja se nadam da će se ovo u budućnosti promjeniti i da će ovaj projekat nastaviti život. U ime Vlade ZDK i u ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta želim dati punu podršku projektu sa željom da se osiguraju nedostajuća sredstva, a Vlada ZDK će tražiti načina da se projekat pomogne i da se projekat što prije relizira”, kazao je Mirza Mušija, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK.

 

Mirza Mušija

Olimpijski bazen Zenica nikad nije imala. Mostar je dobio osam miliona za izgradnju bazena isti kao što će naš biti. U raspodjeli budžeta za 2023. godinu zajedno sa Konakovićem, Nikšićem, Fortom dogovorio sam da djeca Zenice ne smiju biti uskraćena jer smo mi treći grad u Federaciji, veći od Mostara i ne može dijete iz Mostara biti preče od djeteta iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona i tražio sam osam miliona i dogovorili smo se. U budžetu su bila planirana četiri miliona i iz rebalansa smo trebali dobiti još četiri miliona, i to je osam miliona. Međutim, političke nesuglasice, ja ću javno reći da sam ucjenjivan da po mom mišljenju kriminalcu Omeru Škalji dam još jedan mandat. Nisam htio i oni sad hoće uskratiti djecu radi nekog kriminalca da bude direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja. Pozivam i Vladu Zeničko-dobojskog kantona i premijera koji je neki dan izjavio da će mu biti prioritet borba protiv korupcije i slažem se i podržavam ga, ali odmah kažem postave li Škalju to je vrh korupcije političke i svake druge. Grad Zenica će uz pomoć prijatelja i Vlade ZDK i Federacije i raznih donatora iz Evropske unije ovo završiti, ništa kasniti neće. Mostar još nije zakopao, mi smo iskoristili priliku i ja se evo zahvaljujem svojim saradnicima, iskoristili smo prednost jer Mostar dugo čeka i ta firma koja je radila za Mostar je na našem tenderu prošla, dobila projekat i kao što vidite užurbano se izvode radovi. Radovi neće stati mi ćemo sredstva naći ovako ili onako, ali niko nema pravo, Zeničanima se sad obraćam, nemojte dozvoliti da bilo koja vlast vašu djecu ucjenjuje zbog političkih trgovina. Zeničkoj djeci je uskraćeno zbog Omera Škalje jer je to od mene ultimativno traženo i hvala Bogu da je pala takva Vlada na čelu sa kantonalnim SDP-om. Tih pola miliona čim bude uplaćeno, Grad Zenica će vratiti. Iskreno se nadam da će se sve ovo sleći, iskreno se nadam saradnji sa novom Vladom ZDK, ali bez ikakavih dogmi, pošteno. Vlada ZDK u zadnjih 20 godina ni jedan projekat nije uradila Zeničanima. Čuli smo od ministra da Vlada želi ravnomjeran razvoj, Zenica želi samo stati u ravan sa ostalim općinama i ne želimo ni više ni manje od bilo koga drugog. Veoma sam sretan i zadovoljan što će zenička djeca ovo dobiti, možda će tri Lane Pudar biti u ovom gradu, ali moramo djeci dati šansu. Pravimo ga ne samo za Zeničane, ovo će biti regionalno tako da će se moći i takmičenja održavati. Ponavljam, to je najmoderniji Olimpijski bazen po svim standardima kakav ovaj grad zaslužuje”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Fuad Kasumović

Ozvaničenje radova na izgradnji Olimpijskog bazena zajedno sa gradonačelnikom upriličili su najmlađi plivači ovog grada. (N. Glibo)