Povodom Svjetskog dana hrane Konferencija “Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane,danas je u Zenici, u organizaciji Instituta za sigurnost hrane Zenica i Agencije za sigurnost hrane BiH priređena konferencija na temu  „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“,koja je okupila vodeće stručnjake, institucije i partnere iz oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija.

Cilj je da se zajednički razmotre izazovi i perspektive prehrambenih sistema, sigurnosti hrane i standardizacije domaćih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

-Hrana i sigurnost hrane su problem broj 1 u svijetu,odnosno osiguranje dovoljnih količina i zdravstvene ispravnosti hrane,kazao je na uvodnoj press konferenciji Sanin Tanković,direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Sanin Tanković

Tanković je podsjetio da imamo 10 graničnih prelaza i tu je,što se tiče mesa i mesnih prerađevina  prva kontrola, granični veterinarski inspektori, što znači državni službenici,oni kontrolišu svaku pošiljku,po potrebi se uzimaju uzorvi i šalju u akreditovane laboratorije na ispitivanje. Što se tiče ostale hrane nemamo na državnom nivou inspekciju, kontrola se vrši od strane entitetskih inspekcija na graničnim prelazima,otprilike na isti sistem se kontroliše hrana,kazao je Tanković ističući da rizik uvijek postoji,ali je suština da oni koji se bave i nadležni su za sigurnost hrane, taj rizik svedu na najmanji mogući minimum.

-Subjekti koji se u svojoj djelatnosti bave hranom i nauka rade na tome da se izgradi takav sistem koji će građnima BiH omogućiti da jedu zdravstveno ispravnu i sigurnu hranu,ukazao je Muamer Mandra,direktor  Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Muamer Mandra

Tokom tri panel diskusije, razmatrat će se teme:- Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sistema za bolju hranu i bolju budućnost,- Standardizacija i brendiranje autohtonih prehrambenih proizvoda u BiH,- Laboratorij – Z(j)enica industrije, hrane i zdravlja, kao primjer integracije nauke, nadzora i inovacija u službi javnog zdravlja i razvoja privrede.

Konferencijom se želi podstaći dijalog i umrežavanje između institucija, proizvođača i akademske zajednice, te ponuditi konkretne preporuke za unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH.

Ova konferencija predstavlja ključni događaj nacionalnog obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini i priliku da se javnosti predstave nove inicijative za unapređenje prehrambene sigurnosti, standardizaciju domaćih proizvoda i jačanje laboratorijske infrastrukture.

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. oktobra, na dan kada je 1945. osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Tema obilježavanja 2025. godine, prema FAO-u, usmjerena je na transformaciju prehrambenih sistema za otporniju, pravedniju i zdraviju budućnost, uz poruku da „nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani“.

U svijetu se, prema FAO-u, svake godine više od 30% proizvedene hrane izgubi ili završi kao otpad, dok više od 700 miliona ljudi i dalje pati od gladi. Istovremeno, klimatske promjene, urbanizacija i ekonomske krize dodatno pojačavaju pritisak na prehrambene lance. Zato je cilj ovogodišnjeg obilježavanja, kao i zeničke konferencije, povezati nauku, institucije i zajednicu kako bi se izgradili održivi sistemi hrane koji štite i ljude i planetu.

(Š.Babić)