Savez udruženja dijabetičara ZDK kontrolisao nivo šećera učenika i nastavnika u OMŠ Zenica

Savez udruženja dijabetičara ZDK u okviru obilježavaja 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa kontrolisao je nivo šećera učenika i nastavnika u Osnovnoj muzičkoj školi u Zenici.

Savez udruženja dijabetičara ZDK ovu aktivnost provodi svake godine u novembru u različitim institucijama i organizacijama. Tema obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u periodu 2021-2023. je dostupnost zaštite za oboljele od dijabetesa, a ove godine Svjetski dan dijabetesa obilježava se sa sloganom „Dijabetes: saznaj svoj rizik, saznaj svoj odgovor“.

Aktivnosti koje su planirane za ovu godinu su mjerenje šećera na cijelom području Zeničko– dobojskokg kantona, općinama i gradu Zenica. Isto tako aktivnosti za stariju populaciju 65-75 godina, uključili smo ih u aktivnosti plesa, u školu plesa. Mislimo da ples doprinosi i boljoj stabilizaciji zdravlja, potrošnje energije i oslobađa od depresije. Također, ovogodišnja aktivnost je bazirana na drugom dijelu, to je znači mjerenje šećera u krvi za stanovništvo za populaciju, a danas smo gosti Osnovne muzičke škole u Zenici gdje ćemo mjeriti šećer i educirati profesore i nastavnike u muzičkoj školi da vidimo kakva je situacija pošto žive i rade u stresnim okolnostima“, rekao je Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara ZDK.

Dijabetes danas opisujemo kao pandemiju. Razlog za to je činjenica da se radi o jednom od vodećih hroničnih oboljenja i rastućem izazovu u zdravstvu – kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. U Zeničko-dobojskom kantonu od ove bolesti boluje 10% stanovništva, što je blizu 30.000 oboljelih. Jako je važno bolest prepoznati na vrijeme, pravilno je liječiti lijekovima ukoliko je to potrebno, tabletama ili inzulinom u obliku injekcija, a kod svih osoba s povišenim nivoom šećera u krvi potrebno je prilagoditi prehranu, te se redovno baviti tjelesnom aktivnošću. (T. B.)