Manifestacija „Duh Asiza“ održana po četrnaesti put u Zenici

14-ta Međureligijska molitveno-kulturna manifestacija “Duh  Asiza,” održana je  večeras u zeničkoj crkvi sv. Ilije Proroka Zenici, u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH i njihovog zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju.

Bilo je to, po tradiciji, veče posvećeno miru, toleranciji i međureligijskom dijalogu te ispunjeno porukama za suživot, dobro razumijevanje, slogu među narodima u našoj zemlji, te protkano duhovnom muzikom i pjesmama različitih religija.Cilj ove manifestacije je poslati poruke nade, vjere, ljubavi i dobra pod geslom “Deset od Jednog”, koje nas podsjeća na deset Božjih zapovijedi, koje su univerzalni principi za život, bez obzira na naše vjerske razlike.“ Duh Asiza“ po tradiciji, pa i večeras okupio je na jednom mjestu predstavnike vjerskih zajednica sa ovog prostora, zvanice iz svih sfera života, predstavnike ambasada, međunarodnih organizacija, goste iz drugih gradova, kao i naše sugrađane.

Okupljeni ovako želimo večeras, u ovom turbulentnom vremenu, ponajprije moliti za mir u našim srcima, našim obiteljima, našem gradu, našoj domovini BiH, a onda i u cijelom svijetu i naravno nadamo se da će naš ujedinjeni glas, ako ne svjetski moćnici, čuti dragi Bog i neka večeras čuje ovu našu molitvu za mir, za prosperitet i onaj suživot, koji mi doista gajimo i želimo ga prenijeti na nove generacije, odgajajući tako mlade ljude“, rekao je velečasni Vlatko Rosić, predsjedavajući zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju.

Ove godine “Zenička povelja mira” dodijeljena je Ambasadi Rumunije u Bosni i Hercegovini, koja je, po riječima velečasnog Rosića, pokazala zanimanje za rad zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju i pružila finansijsku podršku za opremanje prostorija ovog Odbora, koje još nisu gotove.

Počastvovan sam što se večeras nalazim u vašem gradu, jer postoji dugogodišnja tradicija saradnje između Rumnije i našeg grada Hunedoara sa Gradom Zenica, a podrška koju je Ambasada Rumunije ovdje pružila odraz je naše želje da ostvarimo saradnju između naroda i da na taj način pomognemo i samom Odboru za međureligijsku saradnju, koji radi u Zenici“, naveo je Anton Pacuretu, ambasador Rumunije u BiH.

Osim toga i naša želja je da se ostvari međureligijski dijalog među mladim ljudima i ovdje u crkvi ih ima jako puno, što nas veoma raduje, a gledajući sve ono što se u svijetu dešava smatramo da je za njegovu budućnost veoma važno da prenesemo poruku da je jako bitno ostvariti mir, komunikaciju i dijalog između naroda različitih religija i ujvjerenja“, istakao je ambasador Rumunije u BiH.   

Na večerašnjoj manifestaciji nastupio je Vokalni ansambl „Pro musica“ iz Sarajeva, kao i hor Osnovne muzičke škole iz Zenice.

Inače, manifesticija „Duh Asiza“ potiče još od prije osam vijekova, kada je u italijanskom gradiću Asizu Franjo Asiški inspirisao ljude različitih religija da zajedno mole za mir i harmoniju, a ovu vjekovnu tradiciju slijedi i njegov Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici organizujući istoimenu manifestaciju u našem gradu.  (V.Jovanović)